Мобилно меню

4.5581395348837 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (43 Votes)

1ec474782f9b1c7befd71366c2975f38Трудно време са горещниците. Работоспособността намалява, хората се крият по сенките, кой да ти произвежда новини? И все пак в тая жега тъкмо най-авторитетната научна институция у нас – БАН – сътвори истинска новина: ще обяви Цариградския вселенски патриарх Вартоломей за почетен доктор. Хубаво – решили са хората, нека го направят. Любопитното обаче е другаде: тръгнала г-жа екс-премиерката Ренета Инджова (не знам в какво си качество) да носи лично радостната вест на патриарха край Златния рог. За мене като още по-любопитна жена беше интересно съвпадението, че през миналата зима тъкмо тя, тази видна българска жена, и председателят на БАН академик Воденичаров ходиха да молят коленопреклонно патриарх Неофит да не слуша разни „платени агитки“, ами да си направи Диосиний епископ. Но това е отделна тема.

Бре-е-ей, с какви важни дела, значи, се занимават тия важни персони български! То сигурно и сегашното дело е също важно, дори много по-важно от мераците на някой-си млад клирик. Но то от край време си е така: важните хора се занимават с важните неща, а ние, простолюдието (с извинение към вас, читателите!), чакаме някой да ни плати, за да знаем каква кауза да поддържаме.

В цялата тая благородна суетня, гледам, са намесили и президента, че и БПЦ-то. Лошо няма – и двете институции за някои хора са си „по презумпция“ виновни. За всичко: за жегата и наводненията (да не чуе дяволът!), за гръцката криза и за българската (не)криза, за будните и спящите клетки на ИД по света и у нас и така нататък. Но пък излезе, че Св. Синод надлежно си бил свършил работата, като е поканил и писмено патриарх Вартоломей да върне мирната визита на патр. Неофит при него през септември 2013 г. То си е елементарно правило: при такова мирно посещение нашият патриарх кани домакина си да му гостува, но сега вече се уточнява кога горе-долу да стане това официално посещение. По това време, което сам патриарх Вартоломей ще посочи, ще се насрочи и промоцията му в БАН – никакъв проблем.

Ако пък междувременно се окаже, че и президентът нещо си е намислил за това официално посещение на патриарх Вартоломей на Българската православна църква – Българска патриаршия, ще му се намери и на него време. И президентът, и най-вече патриарсите са умни и опитни хора. Още повече че всичко се планира за време, когато у нас няма жеги, защото те ще са отлетели още с щъркелите за южното полукълбо.

Колкото до това, че предстоящото посещение на патриарх Вартоломей не се нарича "мирно", би трябвало да го знаят в синодните отдели, но не ща да им се бъркам в обърканата им работа.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hd9d 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин