Мобилно меню

4.6981132075472 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (53 Votes)

05705284Въпросителната в заглавието не е грешка, нито е случайна. Този въпрос (и без „в БПЦ”) отдавна е печално известен на всички българи. Печално известен, защото въпросът си стои, „виси във въздуха” и то „със страшна сила”, но никой не му дава отговор. И въпросът не е за един само конкретен човек с познати инициали, а за много хора, за цели партийни ръководства, за цели групи, ложи, ордени и тям подобни. Защото много неща в много области на народния живот не са наред, нито някой се опитва да ги сложи в порядък. Същото е и в БПЦ-БП. Нали и тя е област от народния живот, има си и тя сугуби проблеми и множествени кой?, които все се надяваме, че от следващата година ще започнат да ги оправят, решават, изчистват, подобряват и прочие. Но нищо такова не се случва и вече се чудим какво да си пожелаем за новата „година на Господнята благост”?!

Кой?, наистина, разрешава на някакви амбициозни младоци-расоносци да си развяват коня без контрол?

Ето, един такъв преди година натвори сума ти безобразия в чужда епархия, където нямаше нито каноническо, нито морално право да се набърква фатално (излишно е да се уточнява, че му се размина всякаква санкция). Същият след това, уличен в не знам си какво, първо беше освободен от поста му, пък сетне той се опълчи срещу викарния епископ, пък после се целуваха с него, прегръщаха се и се изповядваха, и си прощаваха, докато накрая въпросният белязан расоносец се пръкна „ефимерий” не къде да е, ами в първата църква на БПЦ, че и на БП! То ще каже някой: щом като напористи синодни членове направиха първата обител на БПЦ-БП (Рилската) „наказателна рота” за клирици (провинени и не), защо да не направят и първия храм на същата тази БПЦ-БП кошче за клирически отпадъци? Зер преди 2-3 години, като не знаеха къде да сложат един провинциален свещеник, го чучнаха там за ефимерий! Сега пак там слагат не веднъж и дваж провинения канонически протосингел на северозападналата епархия. Кой?то си оставал делничен протосингел в далечната епархия, видите ли? Ценен кадър! Ами че той ще се преумори този клирик, нали се полагат и два почивни дни седмично за тружениците! Но такова нещо, уверявам ви, няма в нито една друга поместна православна църква по света и у нас! И вижте, той самият (че кой? друг!) твърди, че затова му било обещано да стане ректор на Софийската духовна семинария, защото бил предложен първо от видинския владика, пък сега и от пловдивския такъв. Наистина, златен кадър!

Друг един напорист клирически младок, кой?то беше успял да насили дори самия ни патриарх да го „поиска” за викарий и кой?то предизвика възмущението и свещения гняв на клир и народ в БПЦ-БП, продължава да не си изпълнява задълженията в синодната канцелария, но постоянно е около патриарх и определени митрополити. Кой? не знае защо? А сега, на връх Рождество Христово, го видя цял свят по БНТ-то, как нахално отстранява епископа, който причастяваше свещеници и дякони в светия олтар на патриаршеската катедрала, и се причасти сам, както правят епископите! И това става пред очите на самия Български патриарх и Софийски митрополит Г-н Г-н Неофит, както някой? лъжераболепно го титулува. Но кой? му дава сила и наглост на тоя самозабравил се клирик? Кой? може да си позволява такава наглост пред светия престол и при приемането на пречистите Тяло и Кръв Христови?! Може ли въобще вярващ човек да си позволи това? И този ли е с претенциите да стане епископ, т. е. надзорник в Христовата църква в България?! А и защо да не бъде така нагъл, след като не кой? да е, а сам епископът-предстоятел на "Св. Александър Невски" разправя наляво и надясно, че напористият архимандит вече "не бил обикновен свещеник" - нищо, че Св. Синод отмени наречението му.

Кой? твърди, че лозунгът „чрез нахалство към прогрес” бил остарял и не е на дневен ред?

Кой? наистина трябва да постави такива лъже-монаси и лъже-клирици на мястото им?

Кой? смята, че вече било късно те да се покаят и да си седнат на мястото?

Отци и братя, и вие, мои сестри, зная, че и вие не искате такава да бъде нашата БПЦ-БП. Зная, че и вие искате църковните ръководители да бъдат в образа и на мястото на Христос. Да, всички знаем, че има и такива. И те са, слава Богу, повечето от епископата ни. Но ако едно време владици били ставали не най-добрите клирици, просто защото зад тях била властта или партията, или парите, или и трите заедно, сега кой? стои зад тези уникуми на православния свят? Някаква тайна власт ли? Някаква мистериозна партия ли? Или някакви тайни пари ли? Защо патриарх и митрополити допускат да се случват тези неща?

Аз не знам. Вие ако знаете, кажете! Кой?


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9d6qh 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец