Мобилно меню

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (112 Votes)

32Време беше! След като оправиха Европейския съюз, време беше германците да се заемат и с втората по важност институция на тоя континент – БПЦ! Затова приветстваме умния анализ на ръководителя на софийския клон на германската политическа фондация „Конрад Аденауер” д-р Марко Арндт (тук). Явно добре са го консултирали двама-тримата наши богослови, които сътрудничат на фондацията, та човекът направо дава указания, какво трябва да се направи. Преди всичко „застиналото в своите литургични канони” Православие у нас (а защо не и по света?!) трябва да се стопли. По кой модел? Ами, например, по модела на все повече изпразващите се от вярващи католическа и евангелско-лютеранска църква в Германия, това най му е познато на доктора Арндт. „Тази промяна няма как да се случи без натиск от страна на миряните и на онази част от българското духовенство, която не е била свързана с Държавна сигурност”. И веднага, както при гръцката стопанска криза, предлага решение: по-активно присъствие на вярващите в живота на Църквата, както и в създаването на авторитетен и действен Мирянски съвет към Синода. Просто и ясно! Нормално си било и БПЦ да дава титлата „архонт”, защото... Цариградската патриаршия правела същото.

Голям експерт по църковните въпроси се оказа този доктор! Машаллах! И понеже публикацията го представя като историк, ще си позволим да припомним малко исторически факти: а) същата фондация усърдно поддържаше едни управляващи политици преди 20 години, които спретнаха разкола в БПЦ с помощта на услужливи владици (не намеквам за пряко участие на въпросната фондация в разкола); б) и тогава се говореше за лоши и добри владици, както и сега – за такива с извадени досиета и други – с неизвадени; в) „добрите” владици (с неизвадените досиета) бяха подкрепяни всячески, включително и от миряни в разколническия синод; г) после се оказа, че „добрите” владици били кукли на конци, дърпани от други хора.

Сега минаха двайсет години от ония бурно-печални събития. На доста от тогавашните разколници и техни тайни и явни привърженици (включително и митрополити) от ново време крастата отново ги засърбя. Осигурява се и експертна помощ от мощни политически (и не само) структури. Останалото е ясно. Който е жив след 20 години, ще си спомня за днешните добри владици (с неизвадени досиета) и за експертните мнения на наши и чужди спецове (Лк 20:16 - за незнаещите: в дясната колонка има търсачка за Библията).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqr63 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий