Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

087d3984bb91a50cf970b3655aedc4b2969fafbc32aab73a842fade7a8ef819dВирусът, който порази всички страни по целия свят, скова в страх всички народи, блокира движението на хората, спря поминъка им, застрашава всички с неизчислимо огромни материални и морални последствия.

Тъкмо в тези усилни времена някак неусетно се промъква и един духовен вирус. Една измама взима все по-широки размери, фейсбукът я повлече в мътния си поток, хората се „хващат“, лайкват, в безнадеждността си се предоверяват, че са намерили сигурното избавление. Вече стотици, вероятно и хиляди хора у нас и в чужбина наивно се поддават на усърдно разпространяваните небивалици за съня на някаква българка. Дето няколко пъти ѝ се явявал св. Никифор Прокажени и ѝ нареждал да му се молят непрекъснато на него (!). На всичко отгоре и коронавирусът щял да бъде изцерен! Измамата вече мина и океана – стигна сред американските благочестиви православни в българската епархия.

После като маркетингов трик нелепото от православно гледище съдържание на този болестен сън (или нашепване?) се слага към една книга. За да тръгне по Балканите, по Европа, че и в Америка. Въпросната книга с одиозната прибавка сигурно вече се превежда на гръцки (зер комшиите не щат да останат по-назад от нас!), а преведе ли се на английски – отиде, та се не видя! Ще се прочуе България по целия свят.

Лошо няма, а? Нито пък има лоша реклама! Търговците най-добре го знаят. И тях не ги интересува, че търговията с вярата е осъдена още от Иисус Христос и от Неговите апостоли; останало е оттогава и името на тази търговия – симонѝя. Които са религиозно грамотни, знаят това; които не са – и да видят, няма да повярват. Защото те вярват точно на такива шарлатани. Заради които често вярата ни, нашата чиста и свята православна вяра, е обвинявана в шарлатании. А на всичко отгоре последната шарлатания е и престъпна!

Разбира се, че с този духовен вирус би трябвало да се занимае националният оперативен щаб на Българската православна църква – Българска патриаршия, наречен Свети Синод на същата. Но ние не можем да му го наредим, както не можем да наредим и на генералския Н. О. Щ. Последният редовно, задължително и отговорно се самосезира по всички въпроси на коронавируса.

Дано и духовният щаб се самосезира отговорно за поредния духовен вирус, за който всеки един от членовете му със сигурност знае и който нито един от въпросните членове със сигурност не одобрява, т. е. не благославя.

Дългът изисква действия!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/693aw 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин