Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (100 Votes)

Fake newsВремето е усилно, това всички го виждаме, живеем, изстрадваме – всеки по своему. Непривичното състояние на затвореност съчетано със страха от смъртта, който е естествен и небезпочвен в сегашно време, кара хората да прибягват към всякакви съвети, често на нечистоплътни хора, които осребряват моментната психическа слабост на по-голямата част от народа. Едни сънуват сънища, на други им писал някой си, на трети от Света гора им съобщили. Тези дни се тиражира и въпросът с едно съмнително издание, насаждащо суеверия.

И няма кой да каже „Стоп!“, „Спрете! Това не е християнско!“. А много добре знаем, че като му сложиш марката „християнско“, и най-голямото суеверие става истина, при това „напълно достоверна“.

Тази вечер усилено се разпространява някакво съобщение от Света гора да си мажем горния праг с елей.

Само че, първо, съвсем вероятно „съобщението от Св. Гора“ е фалшиво – има си установен ред, по който се издават тези съобщения от Свещения Кинотис; и второ, молитвата не се нуждае и никога не се е нуждаела от елей, олио, зехтин, помазване, а от силна вяра. Но „Син Човеческий, кога дойде, ще намери ли вяра на земята?” (Лука 18:8) - е питал с тъга Сам Спасителят.

Вирусът вече се появи и в светогорските манастири, но манастирските ръководства пращат заразените в солунските болници. Не разпространяват никакви суеверия и както винаги съветват всички ни да усилим молитвите си и да се подчиняваме на разпорежданията на властите за ограничаване на разпространението на заразата.

Защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда (Мат. 18:7).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6xf4f 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски