Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

edfb9692f7c7b1a0a06f094aa93404afИма един основен документ за устройството и дейността на Българската православна църква – нейният Устав. Както знаем, той е приет от най-висшия управленски орган – Църковно-народния събор, но май все повече не е нужен на никого, особено и защото самият Св. Синод се случва да го нарушава без проблем. Това нарушаване минава за „икономия” или с оправданието „при особени обстоятелства” и всичко е наред. Но все пак има хора, които чат-пат четат и Устава и сега пак го направиха, за да се види можем ли с лекота да отминаваме казването, че еди-кой си митрополит не е бил на заседание на Св. Синод. Ние сме свикнали на всяко заседание да отсъстват поне по трима митрополити и много важни за Църквата ни решения да се взимат все с отсътвия. Но какво казва Уставът на БПЦ по въпроса:

Чл. 54. Никой архиерей не може да откаже участие в заседание на Светия Синод в пълен или намален състав, освен поради тежка, продължителна болест, немощ или други причини, признати за основателни от Светия Синод. При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание.”

Забележете: никъде не пише, че митрополитът може да отсъства, защото седалището на епархията и работата му е в чужбина. Разбира се, това вероятно спада към графата причини, „признати за основателни от Св. Синод”. Но логичното е при твърде честото отсъствие на задграничните митрополити от заседанията с причина голямото разстояние да се постави въпросът за алтернативен начин на участие на тези митрополити в дебатите и гласуването. Все пак живеем в електронната ера на 21-ви век! Защото това принудително неучастие в гласуванията заради физическа отдалеченост дискриминира митрополита и ощетява обективността на решенията на Св. Синод. Освен това, както виждаме в практиката, негласуването на митрополитите в чужбина позволява на определени техни събратя да прокарват решения в определени моменти чрез добра прогноза за разпределение на гласовете на наличните владици. Което може да е технически правилно, но все пак е на границата на етичното. Затова питаме: 

- Многоуважаеми Ваши Вископреосвещенства, кога ще въведете възможността за електронно присъствие и гласуване в заседанията на Св. Синод на тези митрополити, които са възпрепятствани да участват на заседанията физически?

Защото електронното гласуване е удобно практически, а липсата му е удобна... тактически.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxpcf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики