Мобилно меню

4.8712121212121 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (132 Votes)

156198 300 225Спокойно, няма и не се очаква някой епископ да излезе на борсата (тоест, като безработен, както обикновено се употребява този израз в съвременния български език). Защото дори един епископ да е на покой, та дори да е под запрещение да прави каквото и да било като принос в дейността на Църквата, той си получава заплатата от Св. Синод (сигурно се сещате за един настоящ пример в БПЦ). Но става дума за това, че видинските епархийски избори отново поставят един сериозен въпрос. Един от двамата избрани епископи (Драговитийски Даниил или Мелнишки Герасим) след седмица ще се отправи за Видин и ще освободи един важен пост – на викарий на възрастния митрополит на САЩ, Канада и Австралия или на главен секретар на Св. Синод. Предполага се, че както синодната канцелария не може без началник, така и митр. Йосиф няма да може без викарен епископ. Тогава?

Тогава съвсем естествено е Св. Синод или задокеанският митрополит да отидат на борсата, за да си потърсят епископ. Ама де ги тез епископи? За добро или за лошо нови не се ръкополагат, 2-3 са „замразени“, незамразените (с едно изключение) си имат места и достатъчно работа. Изключението е с тримата (случаят е направо за книгата на Гинес, но нямам право да правя такова предложение) викарни епископи на един амбициозен митрополит. Не че му трябват трима (при това платени от синода, не от митрополията!), защото той си върши добре работата и сам, но пък елементарният пазарен и борсов принцип е: когато цените са ниски, купувай; когато цените се покачат, продавай!

Та си „напазарува“ въпросният митрополит трима епископи и сега ще ги „продава“. Няма да ги прави туршия, я! Със сигурност ще предложи на Софийския митрополит (той и Български патриарх), който от година близо няма нито един викарен епископ. А работа в тази епархия има не за един, не за двама, ами направо за трима епископи: един за аднимистрацията, един за богослуженията в огромната по площ епархия, един за представителни нужди по държавни институции и частни фирми, и пр. Ще трябва и един епископ за освободеното място на бъдещия видински митрополит. Ето ви две сигурни борсови сделки. „Ама дали става въпрос за сделка?“ – ще попита всеки недоверчив читател. На този въпрос и да мога, няма да отговоря. Всеки, който може да чете, се предполага, че може и да мисли. Затова нека помисли, вместо да вярва на „чужди внушения“.

Иначе, нека поздравим видинските епархийски избиратели за добрата и честна работа, свършена от тях днес.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uahfa 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата