Мобилно меню

3.6470588235294 1 1 1 1 1 Rating 3.65 (17 Votes)

655 402 pred pametnika na sv sv kiril i metodij v sofiiaЧестит празник, скъпи читатели! За много години на вас и децата ви! И за много векове на българската просвета и култура!

На днешния ден всички изживяваме трепетите на народностното самочувствие, дори и на гордост, колкото и някои от нас да са песимистично настроени на темата национална гордост. Все пак "и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат", както ни напомня народният поет.

Затова днес празнуваме. И ходим в църква да се помолим пред ликовете свети на великите ни просветители. И шествия правим, и се радваме, и песни пеем. Радваме се и на радостта на децата и внуците ни. Защото за това е празникът: да се спрем, да се огледаме, да се насърчим, да дадем с ведро лице и весело сърце урок на по-младите и утре пак да продължим – напред и нагоре!

Нека изоставим днес песимизма си, макар той да е плод не на черногледство, а по-скоро на черните дни на някои от нас. Но слънцето на истината и знанието за нея "във душите грей" и ще продължава да грее, щом ние отваряме сърцата си за Оня, Който е Истината и Пътят, и Животът.

Светейшият ни патриарх днес се помоли за успеха в знанието и доброто на всички учащи се и учащи, за да могат да вървят по този път на истината. А в празничното си слово той призова да пазим „пламъка на просветата и на православната ни християнска духовност“. Тази молитва и този призив ни задължават да се вслушаме в тях, да се молим и да работим, като се подвизаваме с добрия подвиг на вярата. Защото празникът е един ден, но животът ни е години и десетилетия на труд, усилия и отговорност, на малки победи по пътя към голямата победа, която да даде Бог да постигнем!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w9ry3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец