Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (138 Votes)

2016 06 13 1104Че е чудно, по това няма две мнения. Само че чудно не в смисъл на чудесно, а на такова, на което човек се чуди и не може да се начуди.

В такива ситуации не е лесно да анализираш чуждите постъпки и решения. И все пак трябва, защото това решение е много важно, макар и в силно негативен план. Понеже то ще остане като цирей върху лицето на синода на Българската православна църква, че и на Българската патриаршия!

Имаше различни преположения за това, кой от членовете на синода ни е предложил да не се участва в Светия и велик събор на Православната църква, след като 55 години Българската православна църква - Българска патриаршия е участвала в подготовката му и накрая се е подписала под решението: съборът да се свика през втората половина на юни 2016 г.

Имената били омразни, според римляните. Макар че това не се отнася до хората, които носят тези имена; древните са искали да кажат, че е по-добре да не се говори с имена, а с факти, пък който където върже даден факт, да го връзва.

И така, за познаващите нещата в БПЦ-БП не е трудно да се досетят, кой от митрополитите в синода пуска подобни чудновати предложения за решения, след като предварително си е осигурил подкрепата поне на сигурните "безкористно подкрепящи" го. Този път обаче се хванаха и други, които си мислеха, че събратът им има чисти намерения и сега е моментът "да спасяваме" светото Православие. Само че според думите на един мъдър йерарх от друга една църква: "Православието не е в опасност. Ние сме в опасност да изпаднем от Православието!"

А трети член от синода ни отсетне запрелита от медия на медия, но не да събира мед, ами... - абе, като в оная карикатура на Благо Мегалов за кворума! Заизказва се неподготвен - не толкова, че му липсва богословски капацитет или задето не е участвал в дългия процес по изготвянето на документите за събора. Просто защото трябваше да защити една незащитима позиция. А щом трябва, значи - трябва! И си има защо.

Може само да се гадае, защо единият е направил въпросното предложение и защо другият го защищава с жалки доводи. Може още повече да се гадае, какво е било мнението на председателя на синода и дали той въобще е успял да го изрази или просто са (му) казали: "Готово! Няма нужда! Решихме го! Правете протокола и да го подписваме!" (това не е непременно pluraslis majestatis - мн. ч. на величието).

Гадаем си ние, опитват се и мнозина други да гадаят, но отговор отнийде не иде. Така гледаме, че гадае и един грузински митрополит в предишната публикация на тукашната рубрика, само че за неговата си църква, а там поне едно е ясно: "Българската църква е решила, та ние ли ще останем по-назад?!" А другото от доводите на грузинския архиерей - за липсата на научна експертиза в синода им по тези въпроси - това си е тяхна работа. Защото у нас такъв въпрос никой не се и сеща да постави!

Сигурното е, че вече станахме "притча во язицех", така че сега от Белград до Тбилиси и от Дамаск до Москва всички с нас се оправдават за провалянето на събора. Записахме с ръждиви букви името на БПЦ-БП в аналите на историята. Както и Херострат останал в историята, но с подпалването на великолепно произведение на архитектурата - храма на Артемида Ефеска. Ние пък като истински стожери на Православието можем само да махнем с ръка: "Ами той все пак е унищожил езически храм!..."

Бел. ред.: Херострат бил младеж от Ефес, който изгаря храма на Артемида в родния си град на 21 юли 356 пр. Хр., тъй като, както по-късно признал, искал името му да се помни от следващите поколения. Наказанието му било смърт и като още по-голяма степен на наказание — осъден на забвение. За тази цел са наети глашатаи, които в продължение на много десетилетия пътували на шир и длъж и обявявали следните разпореждания: "Не смейте да помните името на безумния Херострат, изгорил храма на богинята Артемида от честолюбие". Но историкът Теопомп все пак запазил за историята името и позорния му „подвиг“. Така Херострат постигнал целта си: да се помни името му, макар и покрито с позорна слава. Оттук идва изразът "Херостратова слава", който означава срамна известност за човек, прославил се само разрушавайки нещо, създадено от други.

Карикатура: Херострат 2012, Сергей Репьов (Sergey Repiov)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w6ydf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец