Мобилно меню

4.7872340425532 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (141 Votes)

Честна дума! Не се бях замислял досега - толкова години, но тази вечер, гледайки централните новини по една от телевизиите, на втората ракия и третия репортаж ме осени точно тая велика мисъл. Като откровение! Което показва, че гледането на телевизия въобще не пречи на духовния живот. За ракията нямам мнение, признавам си.

Значи, като слушам и гледам, и чувам, и виждам какви ги творят архипастирите и пастирите църковни, хеле напоследък, как я брулят тая наша родна страдна Българска православна църква, че и Българска патриаршия, както гладен овчар брули зазряла киселица в стърнище, викам си: това ще да е истинската Христова църква и друга като нея няма и не може да има. Не защото другите са просто ереси и секти - има и други православни църкви все пак. Но никоя друга православна църква не е толкова истинска като нашата, никоя не е толкова приета в сърцето и в любовта на нашия Господ. Защото, ако не беше така, при вси-и-ичките тия простотии и магарии, дето се вършат от водачите й, ами че Той, миличкият Господ, щеше чисто и просто да рече ей-тъй с връхчето на кутрето си и нямаше да остане ни ми митрополити, ни ми епископи, ни ми архимандрити, наречени и отречени. За мене и за вас въобще тук не говорим - Той, миличкият Господ, с нас хич няма и да се занимава, ние сме си още преди това у дерето и в гьола. Но ти, брате мили, толкова да работиш срещу тая Църква, да я клатиш и буташ, човъркаш и крънкаш, плюеш и тъпчеш, и тя да устоява - е, това не е човешка направия! Не ги слушайте разни ми там никакви и никаквици. Другите църкви може и да са човешки институции (да си призная, харесва ми така, от време на време, да изрека и яз по някоя купешка дума, зер и яз съм държал матура някога, нищо че не я издържах цялата), може да са, приемам го това, но нашата БЕПЕЦЕ-БЕПЕ си е истинска и божествена, и вечна, и нерушима, и неразрушима. И нито дверите, нито портите на ада няма да й надвият!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w98rd 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж