Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

imageЧитателите на Двери отличиха като водеща по абсурдност църковна новина молебена, отслужен от Пловдивския митрополит за вразумление на интелектуалците, несъгласни с ремонта на катедралния храм "Св. Марина" (15.7%). Инициативата разбуни духовете с факта, че интелектуалците бяха поканени да присъстват на молебена за вразумлението си. По-късно инициаторите се опитаха да оправдаят този абсурд с търсенето на съзнателна провокация с благородни мотиви. Въпреки това обаче тази "църковна новина" остана с отрицателна конотация в публичното пространство като образец за това, как не бива да се общува с опоненти.

На второ място в класацията за "Златна дряновица" беше отличена новината за архонтското ръкоположение в Шипка, излъчено в ефир, където Старозагорският митр. Галактион се представи като "свещеноначалник на Великия архонтски събор" (11.8%).

На трето място беше класирана новина отново с архонтски привкус - изтриването на нагръдния архонтски знак от снимката на Ованес Мелик-Пашаев в сайта на руското подворие (11.0%). Гласуването потвърждава нетърпимостта на църковното общество към това чуждо на православния дух явление.

В българската традиция дряновицата е символ на здравето и дълголетието, понеже дрянът е жилав, най-рано цъфти и най-късно зрее. Затова и българите сме свикнали да се сурвакаме с него с надеждата, че сурвакането ще ни донесе здраве и успех в делата, които да са изпитани и трайни. Такава е и идеята на първоаприлската "Златна дряновица": едно първоаприлско сурвакане с пожелание за повече вдъхновяващи и позитивни новини, каквито подхождат на Църквата, и по-малко такива, които да будят недоумение и смях..., но през сълзи.

{acepolls 1}


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k4rc 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата