Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

imageЧитателите на Двери отличиха като водеща по абсурдност църковна новина молебена, отслужен от Пловдивския митрополит за вразумление на интелектуалците, несъгласни с ремонта на катедралния храм „Св. Марина“ (15.7%). Инициативата разбуни духовете с факта, че интелектуалците бяха поканени да присъстват на молебена за вразумлението си. По-късно инициаторите се опитаха да оправдаят този абсурд с търсенето на съзнателна провокация с благородни мотиви. Въпреки това обаче тази „църковна новина“ остана с отрицателна конотация в публичното пространство като образец за това, как не бива да се общува с опоненти.

На второ място в класацията за „Златна дряновица“ беше отличена новината за архонтското ръкоположение в Шипка, излъчено в ефир, където Старозагорският митр. Галактион се представи като „свещеноначалник на Великия архонтски събор“ (11.8%).

На трето място беше класирана новина отново с архонтски привкус: изтриването на нагръдния архонтски знак от снимката на Ованес Мелик-Пашаев в сайта на Руското подворие (11%). Гласуването потвърждава нетърпимостта на църковното общество към това чуждо на православния дух явление.

В българската традиция дряновицата е символ на здравето и дълголетието, понеже дрянът е жилав, най-рано цъфти и най-късно зрее. Затова и българите сме свикнали да се сурвакаме с него, с надеждата, че сурвакането ще ни донесе здраве и успех в делата, които да са изпитани и трайни. Такава е и идеята на първоаприлската „Златна дряновица“: едно първоаприлско сурвакане с пожелание за повече вдъхновяващи и позитивни новини, каквито подхождат на Църквата, и по-малко такива, които да будят недоумение и смях, ... но през сълзи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k4rc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики