Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
1_24.jpgХиляди католици и протестанти, които се готвят утре да отпразнуват Възкресение Христово, отбелязаха вчера Разпети Петък. На този ден католиците участват в един особен вид богослужение, наречено Кръстeн път. В храмовете се организират тържествени процесии, които водят към специално указано място, символизиращо гроба Господен. В Йерусалим хиляди вярващи се отправят на разположената в близост до Стария град улица „Via Dolorosa” – „Скръбния път”, по който е започнал последният земен път на Христос към Голгота. Традицията води началото си от 12 век, когато Йерусалим бил столица на кръстоносците. През следващите три века култът към "страстите Христови" и Кръстния път станали особено популярни в цяла Западна Европа. В различни европейски градове се появили много църкви и олтари в памет на различни епизоди от пътя на Христос към Голгота. По този маршрут в Йерусалим се извършва настоящият Кръстен път, като по него има четиринадесет "станции" или спирки, като осем от тях са отбелязани с малки параклиси. Те са свързани с различни събития от Евангелието – осъждането на Христос на кръстна смърт, носенето на кръста, свалянето на Христос от кръста, полагането на Христос в гроба и др. На всяка една от тези спирки се четат специални молитви. Петте последни "станции" се намират в самия храм: три от тях - на Голгота; четвъртата - пред Камъка на помазването, където поставили след свалянето от кръста тялото на Христа и където Йосиф Ариматейски го умил с благовония; петата - самата гробница, параклисът над гроба (на гръцки Кувуклия).

Вчера обаче английската преса шокира вярващите, като представи новата версия на известния археолог Шимон Гибсън (професор по история и археология на Светите земи в няколко университета в САЩ, Израел и Англия), според която маршрутът на Кръстния път не е бил определен вярно и вече близо девет века се извършва погрешно. Според утвърдилия се вече маршрут „Via Dolorosa” започва от Преторията – мястото, където Христос е осъден на кръстна смърт от Пилат, и отвежда до Голгота.

Според проф. Гибсън обаче цялата процесия е не само объркана, но и започва от грешно място, като две от светините по пътя имат напълно невярна локализация. Според известния учен началото на Кръстния път по „Via Dolorosa” трябва да започва не от мястото, което е общоприето сега, а точно от противоположния край на града. Още от Средновековието християните са приели Преторията за начало на Кръстния път, като мястото на съдебния процес срещу Христос, споменато в Евангелието, християните отъждествяват с крепостта Антония, която се намира на север. Професор Гибсън утвърждава, че няма никакво историческо основание да се твърди, че това е мястото на процеса срещу Иисус Христос. От тази крепост е запазена съвсем незначителна част, но от начина, по който е изградена, както и от надписите, открити, проучени и разчетени от него, проф. Гибсън заключава, че това не може да бъде Преторията, а най-обикновена наблюдателна кула. Истинската Претория, както сочат и археологическите проучвания, се е намирала на 900 м. от това място, на югозапад от Стария Йерусалим, южно от Яфската порта, където е открит голям павиран двор, заключен между две укрепени стени, с врата, водеща към римските казарми, където Христос най-вероятно е бил затворен.

„Удивително е, че хиляди туристи и поклонници-християни минават покрай тези места, без да подозират за тяхната важност”, споделя професорът.

Ученият изказва съмнения и в това, дали мястото, което приемаме за Голгота, действително се явява точното място на кръстната смърт на Христос. Според проф. Гибсън Голгота, намираща се в пределите на храма на Гроба Господен, е прекалено тясна за поставянето дори и на един кръст, а от Евангелието ни е известно, че кръстовете са били три - Христос е бил разпнат между двама разбойници. Ученият предполага, че кръстът Христов е бил издигнат на място, разположено на около 20 м. от традиционно приетото.

Д-р Марк Мерони, специалист по археология на Светите земи и редактор на археологическото списание „Minerva”, заявява, че изводите, направени от проф. Гибсън, не са в разрез с описаното в Евангелието, нито с тези, описани в други древни текстове. Той допълва, че поясненията на професора ще позволят да бъдат изяснени много детайли около „последните стъпки” на Христос и вероятно ще коригират “Via Dolorosa”.

Отец Бил Броутън от англиканската катедрала в Йерусалим обаче, въпреки че счита откритията на проф. Гибсън за много важни, не мисли, че това би довело до промяна на маршрута на “Via Dolorosa”. „Това е Кръстният път, по който ние вървим съгласно нашата вяра и богословие, а не съгласно археологическите доказателства”, казва по този повод свещеникът.

По The Daily Mail

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kqf4 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари