Мобилно меню

2.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 2.71 (7 Votes)
1_133.jpgПоловин дузина църкви в София тънат в ръждиви скелета навръх Великден.

Мащабното строителство е започнато от разколниците с очакване инвестициите да дойдат от богати фондации.

"Какво става с градежа на църквата "Св. Мина" до Японския хотел? Дарихме маса пари, а те потънаха в нечии джобове и храмът "Св. Мина" до Японския хотел в София 12 години стои незавършен", запита преди време строителният предприемач Явор Капитанов.

"Не е само той. И Васил Божков също е превел десетки хиляди долара, но и цент не е отишъл за храма", казва председателят на църковното настоятелство отец Николай Аршинков.

Разривът в църквата и учредени от разколниците фондации за събиране на средства, в които са отклонявани сериозни суми, са причината за спиране на строителството, обясняват от митрополията. Другата причина били неяснотите около делото в Страсбург.

Строежът на "Св. Мина" до Японския хотел тръгва преди 12 години. Оттам започна и

президентската кампания на Петър Стоянов. След изливане на основата обаче работата спира. Но даренията за нея не секват. Според свещеника в учредената от разколника Инокентий фондация "Св. великомъченик Мина" са постъпилили стотици хиляди долари, но те не отиват за градежа. Той е подновен едва преди 5 години и краят му вече се вижда. "Църквата е почти готова, откриваме я в края на лятото. Парите не са проблем - митрополията е гласувала 100 хил. лв. за иконостас и за последни довършителни работи. Проблемът обаче е административен - трябва само собствеността на храма да се прехвърли към Софийска митрополия."

След 15 години строеж на 25 януари бе осветен храм "Свети апостол Йоан Богослов" в кв. Левски в столичния район "Подуяне". Освещаването извърши Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Там строежът на църквата започва през 1995 г. За завършването му тази година основните финансови средства са от дарения на жители на района. Поради бавния и продължителен строеж обаче мазилката на храма вече пада.

При откриването кметът Борисов обещал да оправи фасадата, а също и че "петте декара площ около църквата ще бъдат оформени като градинка и паркинг за този Великден". Там кметът обяви също, че е дал още десет общински терена за строеж на църкви в София.

Храмът "Св. Дух" срещу румънското посолство на бул. "Шипченски проход" бе започнат преди 5 години, но се очаква завършването му до месеци.

Предстои да се освети "Св. св. Константин и Елена" на кръстовището на "Пиротска" и бул. "Иван Иванов".

Трябва един милион за завършването на църквите само в София, чийто градеж е започнал в края на миналия век. Идеята за тях е на миряни и кметства в столицата, заявиха от митрополията. Повечето от недовършените са започнати от разколниците. След като обаче прокуратурата ги изведе от имотите на БПЦ през 2004 г., църквите преминаха в ръцете на софийска митрополия. Много от храмовете трябва да се преправят, не са по канона, обясниха оттам. Архитектурата на всеки храм трябва да се одобри от епархийския съвет, но по време на разкола това не е правено. Затова в църквата до Японския хотел е имало смесица от архитектурни елементи на католицизма и православието.

Храмът "Св. Дух" пък трябваше да намали прозорците на купола, за да има място за изографисване. Това нареди още бившият софийски викарий епископ Николай, преди да стане митрополит на Пловдив.

Над 80 са само големите църковни храмове в София. През демокрацията изникнаха и около 40 по-малки църкви и параклиси, съобщи епископ Йоан, викарий на Софийска митрополия. Сега в епархията църквите и манастирите надхвърлят 600.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kqfu 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж