Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
От София до Радуй са не повече от двадесетина километра. Само че последните четири от тях - от Банкя до селото - са черен път. Това ни е главният проблем, смята кметският наместник Росица Илкова. Решим ли го, селото ще се оживи. Тук е най-чистият въздух в целия район. Имаме всички шансове да получим европейски сертификат за екологична зона. Тогава ще помислим и за развитие на селския туризъм, добавя тя. И сега виладжиите са три пъти повече от останалите тук стотина кореняци. Но сега и местните, и пришълците са въодушевени от още една идея. В естествения за всяко малко село център за социални контакти - кръчмата-магазин, разговорите се въртят около бъдещата църква.
Селото няма късмет с църквите, твърди Асен Дамянов, член на църковното настоятелство. До 1921 г. според спомените на най-старите хора е имало стара църква - "Свети Мина". Как и защо е изоставена, не е ясно. И през 1930 г. радуйчани си въвеждат истински данък самооблагане - по лев на декар земя. Така събират парите за новата църква - "Свети пророк Илия". Само че и тя няма късмет. През 1942 г. се строи новата жп линия София - Радомир. И църквата се изпречва на пътя на трасето.
Сега радуйчани отново събират пари за храм. На 6 май т. г. е осветен основният камък, защото новият храм ще се казва "Свети Георги Победоносец". Вече са отправени молби до различни банки и големи компании за спонсорство. Надяват се и на държавна субсидия от дирекция "Вероизповедания" в правителството. Но преди всичко разчитат на себе си. Защото знаят, че Бог дава, ала в кошара не вкарва.
{mos_sb_discuss:7}

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kqqk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum