Мобилно меню

4.9252336448598 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (107 Votes)

Screenshot 2023 02 27 133237Великият пост ни напомня за оттеглянето на Иисус Христос в пустинята, където Той е прекарал четиридесет дни в пълно усамотение, пост и молитва. Този духовен аскетичен опит е важен за всеки православен християнин. В монашеска среда постът е по-строг и изискванията към ограниченията на монасите са по-големи. Първите три дни на Великия пост на Света гора минават в усамотение, в много строг пост и по-усилени лични молитви. Контактите между монасите са ограничени, за да може силата на общуването да се насочи в молитвата.

След вечерната на прошката в неделя и богата братска трапеза монасите се оттеглят в килиите си, където остават до сряда на обяд, молейки се с лична молитва. През тези три дни те не се хранят. Отделни монаси се въздържат дори от вода. Тази практика се следва както в манастирите, така и в скитовете, килиите и постниците. Тя е отражение на разбирането, че глаголът „постя“ на гръцки език означава „не ям“, „гладувам“, а не „ям само определена храна“. Този начин на постене се е спазвал в ранните векове на Църквата, когато постът е включвал неприемането на каквато и да било храна до около „деветия час“ според византийското измерване на времето, днес 15 ч. следобед.

Миряните трябва да се съобразяват с особения режим през тези дни, да не се обаждат по телефоните или да търсят други средства за комуникация с монасите.

Обща мананастирска трапеза не се слага до сряда. Общата манастирска трапеза, както и общото участие в неделното богослужение са едни от основните белези на монашеския живот и участието в тях е строго регламентирано в монашеските устави. Монасите се събират за храна два пъти – сутрин и вечер, като всяко ядене е много просто и продължава около двадесет минути. Събралите се не разговарят помежду си, а слушат един от братята, който чете откъси от Патерика или друг избран от братството текст.

agion oros

През тези три дни монасите напускат килиите си, само за да отидат на службите в манастирския храм, като се въздържат от всякакви други дейности и контакти със света. Според монашеското предание те се въздържат и от общуване помежду си.

От Чисти понеделник до петък по време на службите се четат огласителните слова за монаси на св. Теодор Студит и текстове на св. Ефрем Сириец, както и от Лавсаика на бл. Йоан Мосх, в зависимост от традицията на всеки манастир. Четенето на Псалтира и Евангелието по време на службите също е удвоено. Едно от най-красивите богослужения на Великия пост е и службата на Великото повечерие с известните песнопения „С нас е Бог“ и „Господи на силите“.

В Чиста сряда се отслужва преждеосвещена света литургия, а след нея се слага постна трапеза, по време на която монасите приемат храна, но без мазнина, което продължава до първата събота на поста, Тодоровден. За монасите постната храна е без олио пет дни в седмицата, с изключение на събота и неделя. През този пост на Света гора в повечето манастири следват традицията да се яде риба само веднъж – на Благовещение или на Цветница, който от двата празника се падне пръв. Основната храна през тези дни ще бъде хляб, който монасите приготвят сами, бобови култури и зеленчуци.

Източник: Βήμα της Ορθοδοξίας


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/da933 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж