Мобилно меню

4.8846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (104 Votes)

4847644Монасите от руския манастир на Атон се молят за единството на всички православни църкви. Това заяви в интервю за ТАСС вторият епитроп (заместник на игумена) о. Философ на руския Свето-Пантелеимонов манастир на Света гора. Според него „молитвата не бива да бъде прекъсвана, за да не се ожесточи разколът между православните църкви“.

- Полуостров Атон е територия от гръцката държава, но всички атонски манастири са под юрисдикцията на Константинополската патриаршия, т. е. не се подчиняват на Гръцката православна църква. Манастирът „Св. Пантелеймон“ на Атон се нарича руски. Какво отношение има руският Свето-Пантелеимонов манастир към Русия?

- Да, вярно е, че нашият манастир е под юрисдикцията на Константинополската патриаршия, както и целият Атон. Ние сме ставропигиални манастири на Вселенския патриарх. Това е негова каноническа територия и затова всички атонски манастири винаги го споменават при богослужението.

- Във всички ли светогорски манастири сега споменават патриарх Вартоломей при богослужение?

- Разбира се, че във всички. Изключение е старото братство на Есфигменския манастир (съществува и нова община на Есфигмен, чийто представител влиза в свещения кинотис на Света гора, бел. ред.), който се обособи от всички други атонски манастири, преставайки да споменава Константинополския патриарх Димитрий още през 70-те години. Малко след 2000 г. Константинополската патриаршия нарече есфигменците разколници, след което те бяха канонично изключени от светогорското братство.

- И в руския манастир също ли го споменавате?

- Разбира се. Той е нашият управляващ архиерей. Както във всички руски манастири споменават Светейшия патриарх Кирил, така и във всички атонски манастири поменават Светейшия патриарх Вартоломей.

Що се отнася до отношението на руския манастир „Св. Пантелеймон“ към Русия, то почти всички братя идват от Русия, Украйна, Беларус, Молдова. Почти всички до идването си на Атон са били енориаши или клирици в Руската православна църква. И разбира се, ние всички смятаме Руската църква за своя alma mater. Не бива да забравяме откъде сме дошли. И затова винаги редом с патриарх Вартоломей на Литургията поменаваме и патриарх Кирил. Ние се молим и за Руската църква, и за Константинополската, и за Гръцката. Молитвата не бива да се прекратява, за да не се ожесточи разколът между православните църкви. Ние всеки ден се молим за „благосъстоянието на светите Божии църкви и за съединението на всички“.

- Колко са сега братята в манастира „Св. Пантелеймон“?

- Около сто души. Много братя са на изпитание, те все още не са се определили дали ще останат в манастира или не.

- А що се отнася до поклонниците, то много ли идват ежегодно на Атон? Има ли такава статистика?

- Има. Но не мога да дам точна цифра – нямам тази информация. Но ако съдим по броя на издаваните диамонитирия (специални разрешения за престой на Света гора), то това са около 100 хиляди души годишно. Някои манастири, в това число и нашият, издават по 10-12 хиляди диамонитирия за година. Почти всеки ден приемаме по 100-150 души, а понякога стигат и до 300. Според атонския устав манастирите приемат поклонници-мъже от всички националности, гражданства и вероизповедания. Това правило е за целия Атон и за манастира. А и вие сами ще видите колко хора идват при нас. На тях трябва да им се осигури жилище, храна, те се изповядват, причастяват, имат възможност да се докоснат до светините, да запишат имена за помен.

- Поклонниците идват за един ден?

- Да, обикновено поклонниците идват за ден, остават в манастира за една нощ, а на сутринта отиват в друг манастир. За своя еднодневен престой в манастира поклонникът може да направи много неща: да участва в богослуженията, да се изповяда при опитни духовници, да се причасти със св. Тайни. Вечерта и сутринта поклонникът получава храна, той може да си почине в манастирския архондарик. След сутрешното богослужение може да се поклони на светините в манастира (в това число и на честната глава на св. мъченик Пантелеймон), да разгледа забележителностите на манастира и църковния магазин. Поклонникът има диамонитирио за три дни, така че да може да посети няколко манастира.

- Как се отнасят на Атон към руските поклонници?

- Как ние се отнасяме към поклонниците, аз вече разказах. Ако ви интересуват другите атонски манастири, то трябва да попитате там и да видите. Но, мисля, че едва ли е лошо, защото атонските монаси са гостоприемен народ и много руски поклонници ходят в различни атонски манастири и нямат никакви оплаквания.

- Как смятате, няма ли да се намали броят на поклонниците на Атон след решението на синода на РПЦ за прекъсване на евхаристийното общение с Константинополската патриаршия? На Атон ще бъдат ли така гостоприемни към поклонниците от Русия?

- Даже обратно. Броят на поклонниците не намалява, а расте. Вие сами го виждате. Изобщо, септември и октомври са най-благоприятното време за поклонение. Идват отвсякъде, преди всичко от Русия и Украйна. И миряни идват, и свещеници, и архиереи. Няма никакви ограничения от наша страна – приемаме всички: та това е Света гора. Никой манастир не е забранявал да се приемат поклонници от Русия – нито Свещеният Кинотис на Света гора, нито Вселенската патриаршия.

- Преди идването ми на Атон имаше слухове, че манастирът „Св. Пантелеймон“ може да закрие своето подворие в Москва. Вярно ли е това?

- Не разбирам защо манастирът трябва да прави това? По-добре да не се вярва на слухове.

- В един вестник пишеше, че след Минското решение на св. Синод на РПЦ за прекъсване на евхаристийното общение с Константинополската патриаршия Кинотисът на Атон е взел решение също да прекъсне връзките си с Константинополската патриаршия, но това решение не е публикувано.

- В манастира не сме чували за такива изявления на Свещения Кинотис.

- Имат ли атонските монаси някакво единно мнение за ситуацията в Украйна?

- Това вече е въпрос към политиците. Вие разбирате: ние сме монаси, за нас главното е молитвата за целия свят, а участието в политиката не е монашеско дело. Не бива да се иска от монасите да бъдат политици. А и защо атонските манастири трябва да са на едно мнение за случващото се в Украйна? Вие сам казахте, че даже в редица гръцки медии не различават каноничната Украинска църква към Московска патриаршия от разколническата Украинска патриаршия. Ние, атонските монаси, с голяма скръб гледаме на тези събития, които сега се случват в Украйна, защото там живеят наши братя. Ние познаваме много от тях, тъй като те често идват на Атон. С Украинската църква, ръководена от митрополит Онуфрий, винаги сме имали топли братски отношения. И за нас е много печално, че в Украйна съществува такова разделение между православните. Ние се молим всеки ден за съединяването на всички и това е наш дълг. Монашеството е извън политиката, това трябва да се разбере. Ако монасите участват в политическите планове, то кой ще се моли за света? Така че нека всеки си върши работата: монасите да се молят, а политиците да управляват. Не бива да се изисква от монасите това, което не им е присъщо.

- Как манастирите на Света гора се отнасят към решението на Константинополската патриаршия да сметне за недействителни анатемите на Филарет и Макарий?

- Простете, но тези въпроси са свързани с неправилното разбиране за това какво е Света гора. Решението на Константинополската патриаршия е в компетенцията на събора на предстоятелите на поместните православни църкви, а не на Атон.

- През лятото писахме, че някои руски свещеници не са успели да отидат в Гърция, и по-конкретно на Атон, защото гръцките власти по някакви причини ограничиха срока на тяхното пребиваване, а понякога и не издаваха визи.

- Да, ние също знаем, че лятото някои руски свещеници имаха трудности при получаването на гръцки визи. Трудно е да се каже с какво конкретно е било свързано това, но във всеки случай не с Константинопол. Сега изглежда, че всичко вече е наред и няма жалби от руснаци за отказани гръцки визи.

- Каква помощ оказва сега Русия на манастира „Св. Пантелеймон“? Имаше фондации, които помагаха за възстановяването на манастира, те действат ли и сега?

- През 2011 г. беше създаден Международен фонд за възстановяване и запазване на културното и духовно наследство на манастира „Св. Пантелеймон“. Благодарение на тази фондация много обекти в манастира бяха възстановени за 1000-годишнината на руското монашество на Атон. Сега тази фондация приключи дейността си, но материална помощ за манастира продължава да бъде оказвана, най-вече от ктитори на обителта както от Русия, така и от Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uuwc8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст