Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (76 Votes)

4737a57bУкраинската православна църква (Московска патриаршия) справедливо подчертава, че тя реално е самоуправляема, че връзката ѝ с Москва е чисто молитвена и символична: възнасяне на името на Московския и на цяла Русия патриарх по време на молитва.

От това следва, че именно литургичното поменаване на името на патриарха представлява а) начин за връзка с Руската църква и б) предмет на спора между украинците. Ще рече, това не е дреболия. Това е маркер за каноническа територия. И това е единственият, почти виртуален модус на присъствието на Московския патриарх в живота на Украйна. Да, плюс издаването на грамота, признаваща избора на украинския събор на негов предстоятел. Това е. Да спрем. Не четете по-нататък. Обмислете ясно и формулирайте за себе си своя отговор.

А през 1656 г. във всички документи, договарящи предаването на управлението на Киевската митрополия на Москва, Константинополската патриаршия неизменно прави уточнението: името на Вселенския патриарх трябва, както и преди, неизменно да се поменава на службите преди името на Московския патриарх. Значи Константинопол е оставил на украинска земя същия този пограничен маркер, който сега там поставя Москва. Наистина, Москва тогава тутакси го е махнала. Едностранно. По „правото на силата“. Чиято е властта – на този е и диптихът. На пръв поглед изглежда, че това е малко нарушение на договореността. Но днес именно заради тази „дреболия“ Москва призовава украинците да проливат своята кръв. Ако това е „дреболия“, защо тогава се държат за нея с всички сили? А ако не е „дреболия“, тогава защо сме я нарушили през 17 в. и защо при хроническото нарушаване на този не-маловажен член на договора за предаването, продължаваме да смятаме този договор за действащ?

Не мога да приема това за логично и достойно поведение. Между впрочем, когато ние сме нарушили тази „дреболия“, Константинопол е замълчал и не е започнал да устройва вселенски разгром. Това вече опира до ролята на личностите в различните истории.

Източник: Личен блог на автора


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwyqr 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит