Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
gallup wingia logoВ навечерието на големия християнски празник Възкресение Христово водещата глобална изследователска асоциация „Галъп интернешънъл“ публикува данни от световно сравнително изследване в 68 държави между 66 хиляди души за нивата на религиозност, както и за вярванията по света. По-надолу в това съобщение са подробни таблици по двата въпроса – по демографски групи и по държави в азбучен ред.

62% от хората по света се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят.

Религиозността по света

При хората с по-високи доходи религиозните са 50%, докато при хората с по-ниски доходи делът на религиозните достига до 66%. Тенденцията е същата и при образованието. 49% са религиозните сред високообразованите, а сред хората с ниско образование – 83%.

Най-религиозните страни са Тайланд (98% определящи се като религиозни) и Нигерия (97%), следвани от Косово, Индия, Папуа Нова Гвинея и Кот д‘Ивоар (всички с по 94%).

Китай е най-малко религиозната страна – 23% се определят като нерелигиозни, а 7 от 10 души там се определят като убедени атеисти. Само 9% в Китай се определят като религиозни. Други малко религиозни страни са Швеция, Чехия и Обединеното кралство. 

Различните вярвания

74% от глобалното население вярва, че съществува душа, а 71% вярват, че има бог. 56% вярват, че има рай, 54% - живот след смъртта, 49% вярват, че има ад. Заявяването на определени вярвания е по-разпространено сред младите хора. И тук колкото по-високо е образованието и дохода, толкова по-малка е вярата в различни духовни аспекти.

По отношение на различните духовни вярвания (рай, ад, душа, Бог и т.н. ) водят Бангладеш, Гана, Индонезия, Пакистан и Папуа Нова Гвинея. И тук Китай е най-малко вярващата страна, следвана от Чехия, Япония, Белгия, Швеция и Дания.

България

У нас 51% се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Това поставя България в средата на „класацията“ по декларирана религиозност - под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от Западния свят, например.

В България 58% вярват в Бог, 29% - че има живот след смъртта, 60% - че човек има душа, 23% - в ада и 25% - в рая. И тук България е под средните нива за света.  

Подробности за методиката ще намерите на Wingia.com. Въпросът за религиозността е: "Независимо от това дали посещавате място за богослужение (църкви, параклиси и т.н.) или не, бихте ли казали че сте: а) религиозен човек б) нерелигиозен човек в)убеден атеист г) не знам / без отговор”. Въпросът за другте вярвания е „Вярвате ли в:...“. Тези въпроси бяха зададени като част от проучването „Край на годината“, проведено в последните три месеца на 2016 г. Изследването „Край на годината“ е ежегодна традиция, инициирана и проектирана под ръководството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. От тогава досега то се провежда всяка година.

 [Тук] можете да разгледате подробните таблици.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyq9a 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.