Мобилно меню

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (75 Votes)

В събота цялата ни страна отбеляза едно от най-важните събития в нашата история – 1150 години от покръстването, от влизането на българина във вярата Христова.

С нетърпение очаквах прякото предаване на БНТ от Голямата базилика в Плиска, защото предаванията на телевизията-майка, посветени на религиозната тематика, са единствените може би, които се опитват да поддържат у нас вярата и надеждата, че трябва да намерим пътя към храма, защото така ще сме по-силни духом. Мислех си, че като ще се предава божествената св. Литургия, водена от патриарха, на която гостуват представители на висшия клир на много чуждестранни църкви, само дискретно зад кадър ще върви коментар за това, какво се случва, но не би… БНТ ни изненада с две в едно: Горан Благоев и неговото предаване „Вяра и общество” и за фон – случващото се в Плиска. Както винаги негови гости бяха обичайните заподозрени, които неведнъж са му гостували и които заедно с водещия като че ли имаха задачата да заглушат патриарха. Може и да греша, но си мисля, че точно такъв сценарий за излъчването на този толкова голям празник на българската вяра, който да гледат в домовете си онези, които не са могли да отидат в Плиска, е повече от скандален кич. Нима Горан Благоев, който наистина е корифеят в гилдията ни по проблемите на православието и другите религиозни конфесии, не успя да вдене, че това принизява празника, или може би това е била целта? Толкова ли е закъсал с рейтинга, че тържествената служба от Плиска да бъде едва ли не фон на неговото дърдорене в студиото?

Тук ми се ще да припомня, че водещият на „Вяра и общество” си пада бъбривец, което неведнъж е доказвал от екрана по време на пряко излъчване на различни събития, на които е коментатор. Случвало се е той напоително да разказва на зрителите различни епизоди от историята или религията, като по този начин да не им даде възможност да станат съпричастни към службите, които се излъчват? Спомням си дори как преди две години на 3 март в момента, когато дадоха минута мълчание за загиналите в Освободителната война и всички на площада пред парламента коленичиха и замлъкнаха, Горан продължи да разказва… какви са маршовете на нашата войска.

Но да се върнем на тържествата за годишнината от покръстването на българите. Всичко, което беше изговорено в студиото му, можеше да бъде излъчено в друг ден, защото 1150 г. Христова вяра не се чества само един ден! Нима Горан Благоев не можеше да подготви предаване на същата тази тема и да покани същите тези персони в „История.бг”? Защо трябваше да се поднася на зрителите този компот?

Знам, че не откривам топлата вода, но къде са продуцентите на предаването да се ударят по главата и да се сетят, че по този начин се смачква една хубава идея, която много зрители на БНТ очакваха с нетърпение.

Но нали знаете, че в Светото Писание е написано: „По делата им ще ги познаете”.

Не по говоренето. Което при Горан често избива в неудържима логорея!…

Източник: sbj-bg.eu


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94hx8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж