Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

sioniyИгумени стягат манастири за бежанците от Сирия, те са готови да приемат  не само избягали сами от терора в тяхната страна, но и семейства с деца. Това съобщи архимандрит Поликарп – архиерейски наместник на Видинска епархия.

Величкият епископ Сионий, игумен на Лопушанската света обител и викарен епископ на Видинския митрополит Дометиан, вече е подготвил помещения в Лопушанския и Чипровския манастир за приемане на сирийци. Инициативата е с изричното благословение на дядо Дометиан.

Там могат да бъдат настанени общо около 60 човека – възрастни и деца. В село Георги Дамяново, в което е Лопушанският манастир, и в град Чипровци има възможности за настаняване на малчуганите в детски ясли и градини, а по-големите и да бъдат записани в училище, след като минат подготвителен курс по български език, уточниха от митрополията. Селищата имат и общопрактикуващи лекари и педиатри, които също могат да поемат бежанците. И двата манастира са с локално отопление, подменена дограма и санитарни възли към всяка стая. Те разполагат и с трапезарии с кухни, които могат да поемат изхранването на бежанците.

За готовността там да бъдат приети идващи от Сирия Величкият епископ Сионий е изпратил вчера писмо до Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, в което подробно е описал битовите условия.

„Поради големия брой православни християни (30 на сто), които напускат своите родни места заради военните действия и насочената омраза към християните: разрушаването на храмове, убийства на свещеници, епископи и благочестив народ, както и посегателството върху деца и жени, имаме готовност да подпомогнем прокудените от дом и родина християни и нуждаещи се граждани на Сирия. Ние можем да им дадем стимул за живот, както и да ги окуражим във вярата, надеждата и Христовата любов”, се казва в документа.

Епископ Сионий отправя своя апел към своите събратя, игумените на други манастири, да поискат благословение от своите архиереи и да се присъединят към инициативата на Видинска епархия.

grig„Наш дълг на православни християни е да приемем, настаним и подпомогнем бежанците от Сирия, като им гласуваме доверие и им подадем ръка за нов живот. Нека покажем любовта си към изпадналите в нужда и им подадем ръка”, призова той.

„С радост бихме приели бежанци, но за съжаление условията в манастира не са подходящи не само за деца, но и за възрастни, заяви игуменът на Троянската света обител епископ Григорий.

„Новото крило на манастира е пренаселено с монаси, а старото е необитаемо, тъй като в него няма отопление”, каза той. Игуменът обясни, че в него контактите са запечатани от пожарната заради остарялата и пожароопасна ел-инсталация. Освен това той недоумява, откъде ще намери социални работници, психолози и медици и как ще им плаща, за да помагат на бежанците и техните деца да се адаптират в новите условия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xy9q3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum