Мобилно меню

3.1224489795918 1 1 1 1 1 Rating 3.12 (49 Votes)

9ebac66b5abccd011f94a8c1787525fc"Не просто като психолог във фондация „Искам бебе" и като човек, работещ с хора с репродуктивни проблеми, но и като пациент, тъй като моето дете е създадено чрез асистирана репродукция, дори не бих искала да навлизам в анализ на думите на митрополит Николай, тъй като те ми носят единствено болка, като дълбоко вярваща християнка и българка."

Това заяви за „Здравей, България" психологът Ваня Савова по повод речта на Пловдивския митрополит Николай, в която той нарече бебетата на сурогатните майки „некачествен продукт".

„При заместващото майчинство става дума за една чисто човешка трагедия, тъй като става въпрос за медицински проблеми. Разбира се, сурогатното майчинство би било прието единствено и само по медицински показания. Намесването вече на такива популистки обобщения нямат общо с действителността", категорична е Ваня Савова. Според нея преди Църквата да квалифицира по такъв краен начин здравословните проблеми на хората е необходимо поне да ги изслуша. „Становището на една изключително близка нам църква - гръцката православна, е обосновано и подкрепено с научни доводи. Там присъства и човешката гледна точка. От тукашното отношение лъха един негативизъм", сподели наблюденията си психологът. По думите на Ваня Савова практиката сочи, че жените с репродуктивни проблеми са много изстрадали и по тази причина са изключително вярващи хора. „Те ходят на църква, те вярват в Бог. В този момент те се сблъскват с едно обиждащо ги отношение и наистина са наранени. Те така или иначе се нуждаят от помощ, а когато и духовно им се обърне гръб, става много сложно за тях", допълни психологът във фондация „Искам бебе". Ваня Савова заяви, че изказването на митрополит Николай няма общо с човещината. „Въпросът дали ние се обиждаме, или обществото е готово, е просто несъстоятелен, защото, щом има проблем и има решение, няма какво да ни спре", заключи психологът.

Обръшението на митрополит Николай коментира и председателят на Асоциация на българските акушер-гинеколози д-р Любомир Дамянов. Той каза, че да се нарече детето, родено от сурогатна майка, „продукт” е брутално.

Д-р Любомир Дамянов не приема да се говори за децата от сурогатни майки като за „продукт". Според него това е грубо и не е човешко. "Хубаво е да не се месим брутално в душевния живот на хората", каза лекарят, който признава, че не ходи на църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kckry 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики