Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
jovan.jpgПо-рано този месец македонският премиер Владо Бучковски най-сетне отговори на острото по тон писмо на Вселенския патриарх Вартоломей. В патриаршеското писание от октомври патриархът настояваше за "подходящо третиране", т. е. освобождаване на бившия владика от Македонската православна църква (МПЦ) Зоран Вранишковски, известен вече като владика Йован, сръбски екзарх в Македония. Той излежава присъда за подстрекаване към "разпалване на верска нетърпимост и омраза". Наред с обичайните любезности, писмото на Бучковски на места е саркастично особено там, където става дума за изразената загриженост на Вартоломей за "директните последици върху цялостните държавни основи, ако държавата пренебрегне каноничните правила".
Личи, че писмото до Цариградския патриарх е подготвено с участието на добри познавачи на обстановката, а по-дългият период, нужен за отговора на македонския премиер, сочи, че най-вероятно кабинетът е изчаквал реакциите на последното заседание на Синода на Сръбската православна църква (СПЦ). Изглежда, синодалните старци в МПЦ виждат смекчаване в позицията на СПЦ. В Скопие се говори за надделяване на "умереното течение" в сръбския клир.

Според сведения от църковни и политически кръгове в скоро време предстои среща на представители на синодите на МПЦ и СПЦ. Най-често прогнозиран резултат от нея е, че МПЦ щяла да намери начин да признае "Охридската архиепископия" на Вранишковски, а в замяна СПЦ щяла да признае известна канонична автономия на МПЦ. Ясно е обаче, че този междуцърковен спор надхвърли рамките на теоложка дискусия.

И ако вземем предвид голямото влияние на СПЦ върху сръбското общество и държава, изобщо не буди учудване, че задържането на Вранишковски бе предмет на разговори и дипломатическа преписка между Белград и Скопие на министерско, правителствено и президентско равнище.

Зад прикритите всъщност политически измерения на спора можем да съдим и по поведението на гръцката църква. Тя открито подкрепя Вранишковски, въпреки че в Македония са много добре известни неговите бизнес връзки и търговия с църковна утвар, която му осигурява гръцката църква.

Без да навлизаме в каноничните разпоредби, около които се водят споровете, които не са нови за православния свят, интересното е, че досега
никой не поставя въпроса как и кога е създадена Охридската патриаршия. И защо и от кого е премахната? А висшите духовници от МПЦ избягват поставянето му. Може би за да не се повдига един много парещ проблем в отношенията на православните църкви на Балканите. Някои скопски познавачи на църковната история в региона смятат, че това би означавало да се въвлече в спора и Българската православна църква дори против волята и намеренията й. Защото тя има и историческото и културното право да бъде включена в каноничното решаване на спора около юрисдикцията на Охридската патриаршия, сега Охридска архиепископия.

Източник: В-к Стандарт

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khu3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст