Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
митрополит ГавриилЕдна от големите житейски тайни е, че за да живее човек, трябва да стане мост към доброто. От себе си към другите. И усетим ли здравина под краката си, значи вървим по мостовете на добрата воля на човека. Доброто дело е роля, бликнала от собственото сърце и изречена със собствен глас. Суфльори не трябват. Добро и благородно дело е започнало в Ловчанската епархия – строеж на катедрален храм, който ще носи името на светите братя Кирил и Методий. До две години той може да краси центъра на гр. Ловеч, стига да се намерят благородни и добри хора, които да подпомогнат неговото изграждане. Ловчанският митрополит Гавриил се е заел с това свято дело, за да превърне мечтата на хилядите миряни в реалност. Досега много хора са се отзовали и той е уверен, че те ще се множат. В интервю за радио България митрополит Гавриил разказва за проблемите около изграждането на храма.
"Построяването на този храм е мечта още на Ловчанските митрополите от началото на миналия век, но по редица причини градежът не се е осъществил, въпреки че са били събрани 1 милион лева. Тогава общината не се е съгласила да даде място в центъра на града. Естествено след 9 септември никъде в България не е строен катедрален храм. След промените моят предшественик дядо Григорий подема отново идеята и през 2002 г. успяхме да купим място в центъра на града срещу Ловешкия театър. В момента се изливат основите и до края на годината се надяваме да завърши пъравата фаза, за която имаме пари. Остава ни сериозната  задача през пролетта да продължим с изграждането и да съберем пари, за да не стои храмът в строеж дълги години, както се случва на много места. Катедралният храм на една епархия е нейният централен храм - той би трябвало да бъде най-големият, с най-хубава архитектура. Сега нашият катедрален храм не е в центъра, нито е толкова голям. А този е с 850 кв. м. застроена площ и 25 метра височина и наистина ще украсява центъра на града и ще е принос към неговия архитектурен облик.

Идейният проект е на гръцки архитект, архимандрит, който е и иконописец. Той живее в един гръцки манастир, с много висок духовен живот и светогорски устав, основан от атонски старец, който вече е покойник. Там братята работят, превеждат и издават книги. Познавачи казват, че идейният проект съвършено се вписва в атмосферата на града и наистина ще бъде един бисер на Ловеч.

Благодаря на ловчанските архитекти и по-специално на г-жа Цветана Ковачева, които белзпланно изготвят работния проект, дори отказаха да вземат пари за хартия и материали, с които работят. Моля Бога да им въздаде за техния труд и милосърдие.

Събрали сме около 200 000 лева, за първия етап ще ни трябват 260 000 -надявам се да ги съберем до края на годината. Това не са нито много, нито малко пари, но за Ловешка епархия са доста средства. Защото макар и много красива, Ловешка епархия е сред най-бедните в страната - ние нямаме големи морски курорти, нито големи производствени градове. Но аз имам благословията на моите двама духовни старци, които ми казаха, че имаме Божието благословение за това начинание и то ще бъде завършено. Затова имам увереност и се старая да движа нещата да се завършат.

Благодаря на хората, които откликнаха, и на вас, че с радиото можем да привлечем вниманието на боголюбиви българи, които биха искали да помогнат за това дело.

В този храм ще се споменават за вечни времена неговите дарители  на всяка служба и ектения. Това е голямо духовно благо. Нашият живот тук е временен и трябва да мислим и за вечността. Изграждането на Божи храм е един от най-добрите начини да се вложат средства, труд и усилия, които никой никога няма да може да отнеме, както често се получава в нашия живот на земята. Евангелието също призовава да събираме съкровища на небесата, където никой не може да ги повреди, нито открадне.."

Източник: Радио България

Бел. ред.
По настояване на предишния министър-председател Симеон Сакскобургготски и с помощта на министъра на финансите в неговия кабинет Милен Велчев за този катедрален храм бяха отпуснати от държавния бюджет 100 хиляди лева през 2005 г.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kh9c 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски