Мобилно меню

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (7 Votes)
В. "Стандарт" в днешния си брой посвещава една страница на проблемите на Българската православна църква и на предстоящия църковно-народен събор. По информация на вестника решението за точната дата на провеждане на VI-я  църковно-народен събор ще бъде взето през тази седмица. Сред въпросите, които ще бъдат обсъждани на събора, са промени в Устава на БПЦ. Предстои да се впишат двете нови епархии - Доростолска и Плевенска, както и да се обсъдят новите начини за финансиране на епархиите, като се очаква това да бъде една от най-бурно обсъжданите теми.

Ако епархиите се оставят на самофинансиране, това ще доведе до големи затруднения на по-малките и бедни епархии, които биха имали трудности дори със заплащането на свещенослужителите. Компромисният вариант свещениците да се издържат от църковните настоятелства също е спорен, защото сред българските вярващи няма големи традиции в дарителството, а и енориите се различават по своето финансово състояние.

Очаква се свещениците, които участват в събора, да поставят остро въпроса за редовното изплащане на заплатите си, както и за внасянето на социални осигуровки.

Ще се обсъждат въпроси с въвеждането на българския език в богослужението, както и за това как Църквата ще покрие нуждата от преподавателски кадри, ако предметът Религия бъде въведен като задължителен в училищата, каквото е искането на Св. Синод пред Министерството на образованието и науката.

Вестникът помества и кратко интервю с Видинския митрополит Дометиан, в което той казва, че Българският патриарх Максим успешно се възстановява от операцията в крака, движи се сам и "резюлира пощата, подписва писмата до митрополитите и останалите служебни лица".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k4uw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски