Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
2Интервю на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за радио Фокус по повод откриването на новия просветен център в града.

- Ваше Високопреосвещенство, открихте нов православно-християнски просветен център, защо са важни за Българската православна църква такива инициативи?


- Всеизвестно е колко е важна винаги информацията, особено в наши дни, когато има най-голяма активност и на електронни медии. Човек трябва да получава колкото се може повече информация. Господ Бог, когато създава човека, той му дава първата заповед – да се усъвършенства, разбира се – умствено, нравствено, телесно. Особено децата, за да получат една основа, върху която да градят своя морал, своя мироглед, те трябва да познават православно-християнската вяра и вече на тази здрава основа да градят всичко останало. Православната вяра изгражда в човека преди всичко позиция, изгражда здрави, морални личности. Православно-християнският изграден човек, във всеки един момент от живота си знае как да постъпва, какво да направи, за да посрещне някои предизвикателства, въпроси да разрешава, или пък и проблеми. В същото време той избягва тези стресови ситуации, в които се раждат и различни заболявания, страдания. Защото човек, когато се лута, когато няма здрава позиция, той не знае как трябва да постъпи, какво трябва да прави и именно тогава изпада в такава стресова ситуация и се явяват съответните последствия. Докато е жив, човек трябва да се усъвършенства, и особено по отношение на православно-християнските добродетели, естествено – и професионално. А заедно с това – и социална дейност да има, да се подпомагат тези, които имат нужда от това.

- Колко такива центрове има във Варна и предстои ли разкриването на нови? Има ли нужда от още подобни инициативи и това ли е начинът да предпазим децата от лошия път в живота?


- Разбира се. Естествено, че е много важно и в училищата да има вероучение, и то като задължителен предмет. Но църквата не престава да работи в това отношение, макар и първоначално с килийните училища. Защото по друг начин не можем да ги определим тези неделни училища, които не са достатъчни, но все пак обхващат една част от децата. От младежите, от нуждаещите се. Затова ние вършим своето служение, една част от което е свързано с просветни православни културни центрове като „Свети Арахангел Михаил”, „Свети цар Борис” – храма. Към него пък е центърът за наркозависими „Свети княз Боян първомъченик български”. Особено в градовете, към всеки енорийски храм, където християни и бизнесмени имат възможност да подпомогнат дейността на социална кухня, има такива. Добър пример е Търговище. Там архиерейският наместник – иконом Славчо Проданов много добре работи в това отношение. И местните християни, които имат възможности – така наречените бизнесмени, си внасят своите помощи и дарения, за да се осъществява тази безплатна социална кухня. Правим го и в новоразкрития православно-просветен център. Предстои и в храм „Света Петка”, там има възможности. Там донякъде се прави, но само през зимата. Затова сме направили тази асоциация „Свети апостол Андрей Първозвани”, която заедно с две немски католически фондации издържа безплатно 100 деца за една цяла година. Вече за десет години, представяте си много колко деца минаха от там, от семейства, които нямат възможност да ги изпращат на детска градина. И заедно с общината имаме социален патронаж над около стотина възрасни граждани – християни, на които се осигуряват храна, лекарства и безплатна медицинска помощ, обгрижване. Сътрудничим си с община Варна, с Областната администрация, която пък е предоставила помещения за работа с наркозависимите, един апартамент в квартал „Чайка” – там е центъра за преквалификация, за подпомагане на инвалиди. Слава Богу... Аз даже казвам, че Варна не е столица, но не е и втори град. Стараем се да бъдем в много неща на първо място. Както и Катедралата във Варна е първият катедрален храм-паметник в страната, посветен на освобождението на България от османско робство. Защото Храм паметникът Шипка е построен през 1902 година, а „Свети Александър Невски – 1924 година, докато нашата катедрала е построена за от 1882 до 1886 година, за 4 години.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khaf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб