Мобилно меню

4.5263157894737 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (38 Votes)
Според Европейското изследване на ценностите (EVS) за 2008 г., публикувано в априлския брой на сп. "Християнство и култура", 58,6% от българските граждани се определят като Православни. Тази цифра звучи наистина внушително. Чак човек започва да се пита: "Абе, като сме толкова православна нация, защо сме на тоз хал?". Само че EVS предоставя и други интересни данни относно това, в какво точно вярват (или не вярват) тези 58,6 % "православни". Оказва се, че само 75% от "православните" в България вярват в Бог, само 25% от тях (от "православните") вярват в задгробния живот и само 58,3% от тях (пак повтарям - от "православните") вярват, че има такова нещо като грях.

Не зная, дали архиереите от св. Синод на БПЦ (Българска Патриаршия) са запознати с тази статистика. Вероятно не, тъй като в момента ги занимават по-интересни неща. Чудя се, ако бъдат запитани, на какво се дължи абсурдната ситуация, която разкрива изследването, какво ли биха отговорили? Навярно биха казали, че са виновни някои от следните: Инокентий, Фотий, католиците, протестантите, главното мюфтийство, съдът в Страсбург, масоните, световната конспирация, САЩ, ЕС, министър Вълчев, Далай Лама, Ню Ейдж, индийските йоги, чумата на икуменизма, журналистите и пр., и пр.

Пубикувано във форума "В начало беше Словото"


Обновление от редакцията на Двери БГ:

Поради изключителната важност на споменатото в коментара на потребителя ни изследване, даваме гласност на текста и в Интернет с любезното съдействие на списание "Християнство и култура", щракнете тук.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khpy 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник