Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (72 Votes)

595sБлизо триста свещенослужители на Руската православна църква вече са подписали обръщение, призоваващо за помирение и спиране на войната в Украйна (тук). Към тях продължават да се присъединяват и други духовници, осмелили се да застанат с имената си срещу водената от Русия война. Всички те знаят цената на решението си – това ще струва много за тях и техните семейства. Техният пастирски глас е към режима, обявил православието за част от своята идеология, но и към тяхното паство, което одобрява войната срещу Украйна. Още по-трагично е обстоятелството, че натискът и тормозът срещу тях идва от страна на митрополити, възприели официалната пропаганда на путиновия режим, която в тези дни не търпи никакво разномислие.

За това пише във фейсбук-профила си богословът и публицист Сергей Чапнин: „Архиереите лично звънят на свещениците, подписали обръщението с призив за помирение и спиране на войната. Това обръщение е пределно внимателно и прекалено деликатно. Въпреки това обаче подписалите го свещеници ще пострадат. Не се допуска никакво инакомислие сред клириците на РПЦ. Патриаршията продължава да следи стриктно за това.

Архиереите се карат на подписалите се, а на тези, които заемат епархийски длъжности, предлагат доброволно да напишат молба за напускане“. Междувременно днес стана ясно, че за несъгласие с войната в Украйна и с политиката на режима ще бъдат въведени наказания парични глоби, въдворяване в лагер и затвор до пет години.

Ето и целия текст на обръщението, към което продължават да се присъединяват свещеници и дякони:

„Ние, свещеници и дякони от Руската православна църква, всеки от свое име, се обръщаме към тези, от които зависи спирането на братоубийствената война в Украйна, с призив за помирение и незабавно прекратяване на огъня.

Ние отправяме това обръщение след неделята на Страшния съд и в навечерието на неделята на Взаимното опрощение.

Страшният съд очаква всеки човек. Никаква земна власт, никакви лекари, никаква охрана не може да ви предпази от този съд. Грижейки се за спасението на всеки човек, който се смята за чедо на Руската православна църква, ние не желаем той да се яви на този съд, носейки върху себе си тежкия товар на майчините проклятия. Напомняме, че Христовата кръв, пролята от Спасителя за живота на света, която ще приемат в тайнството Причастие тези хора, които дават убийствени заповеди, ще им бъде не за живот, а за вечна мъка.

Скърбим за това изпитание, на което бяха незаслужено подложени нашите братя и сестри в Украйна.

Напомняме, че животът на всеки човек е безценен и неповторим дар Божи, затова желаем връщането на всички воини – и руски, и украински - живи и здрави в родните им домове и семейства.

Изпълнени сме с болка при мисълта за пропастта, която ще трябва да преодоляват нашите деца и внуци в Русия и Украйна, за да започнат отново да дружат, да се уважават и да се обичат.

Ние уважаваме дадената от Бога свобода на човека и смятаме, че народът на Украйна трябва да направи своя избор самостоятелно, не под прицела на автоматите, без натиск от Запад или от Изток.

В очакване на неделята на Взаимното опрощение ние напомняме за това, че райските врати се отварят за всекиго, дори за най-тежко съгрешилия човек, ако той поиска прошка от тези, които е унизил, оскърбил, презрял или от тези, които са били убити от неговата ръка или по негова заповед. Няма друг път освен прошката и взаимното помирение.

„Гласът на братовата ти кръв вика от земята към Мене; и сега проклет да си от земята, която е отворила устата си да приеме братовата ти кръв от твоята ръка“ – е казал Бог на Каин, завидял на своя по-малък брат. Горко на всеки човек, съзнаващ, че тези думи са насочени лично към него.

Никакъв ненасилнически призив за мир и прекратяване на войната не трябва насилствено да бъде спиран и да се разглежда като нарушение на закона, защото такава е божествената заповед: „Блажени миротворците“.

Ние призоваваме всички противоборстващи страни към диалог, защото няма друга алтернатива на насилието. Само способността да чуеш другия може да даде надежда за изход от бездната, в която нашите страни бяха хвърлени само за няколко дни.

Дайте на себе си и на нас възможност да влезем във Великия пост с дух на вяра, надежда и любов.

Спрете войната“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qqa3 

Разпространяване на статията: