Мобилно меню

4.9766081871345 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (171 Votes)

74В днешната си проповед в Петата неделя от Великия пост Руският патриарх Кирил тълкува думите на Христос от днешното евангелско четиво: „Знаете, че ония, които се смятат за князе на народите, господаруват над тях, и велможите им властвуват върху тях. Но между вас няма да бъде тъй: който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека бъде на всички роб“.

Руският патриарх използва тези думи, за да обясни каква трябва да бъде справедливата власт. Той призова всички вярващи да се сплотят и обединят около властта „в това непросто за нашето отечество време“, а властта – „да се преизпълни с отговорност за своя народ, със смирение и готовност да му служи дори до полагане на своя живот“. Това ще помогне на руския народ „да отблъсне външните и вътрешните врагове“.

В църковния и политически наратив „външните врагове“ на руснаците днес са украинците, европейските народи и цялата западна цивилизация. Вътрешните врагове са всички, които не одобряват агресията на режима. 

Руският богослов и публицист Сергей Чепнин коментира, че всички проповеди на патр. Кирил от началото на войната са скандални, но днешната, която призовава членовете на Църквата да се сплотят по-тясно около военни престъпници стига дъното. Вместо да издигне глас сеещите смърт да бъдат отлъчени от причастие и предадени на анатема, той призовава православните в Русия да се сплотят около „убийци, патологични лъжци и мародери“.

„В Русия ще отговорят на тези думи на патриарха с мълчание. Куратори от службите за сигурност вече са инструктирали всички епископи как да се държат, какво да говорят и с какви средства да се борят с инакомислието сред духовенството. Има обаче и смели и честни свещеници и миряни. Нямам право да ги осъждам за това, че не говорят публично в условията на несвобода. Те правят своя избор и не е маловажно, че постоянно говорят с енориашите си.

Извън Русия обаче свободният християнски свят остава безмълвен. И това е жалко. Редките призиви към патр. Кирил да осъди войната вече замлъкнаха. Призивите за изключване на РПЦ от Световния съвет на църквите са твърде тихи.

Необходимо е действие! Покажете, че „Блажени гладните и жадните за правда“ е заповед, призив за действие, а не просто красиви думи от стара книга“ – пише Чапнин, който е бивш главен редактор на официалното издание на РПЦ Журнал Московской патриархии.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rwpu 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски