Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

d75eКрасиви думи от сайта на Страсбургската енория на РПЦ-МП:

„Ние избрахме своята позиция: Ние сме за мир и за помощ на страдащите хора. Не искаме да водим политически дебати с никого, да обсъждаме изявленията на политици, архиереи и други лица. Честно казано, нямаме сили и време за тези празни дейности. Всички християни сега преминават през Великия пост. Ние сме отговорни само за нашите действия и думи“.

Това обаче може да бъде разбрано по два начина.

„Няма да обсъждаме изявленията на патриарх Кирил“ може да означава: „Приемаме ги за изпълнение безусловно“. А може също да означава: „Не ни интересува какво говори“.

И все пак си струва да отбележим, че въпросът за квалифицирането на доброто и злото едва ли може да бъде „празно занимание“ за един християнин.

Подобни думи духовенството на Страсбург вероятно е казвало неведнъж през 1940-1944 г. И е малко вероятно те да са увеличили неговия морален авторитет.

Мълчанието пред лицето на разюзданото зло, при това извършвано корпоративно, от ваше име и в името на вашата вяра, също е постъпка. Също е избор. Също е нравствено оценима ситуация.

Личен профил на автора в Живой журнал

Илюстрация: Благо Мегалов


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rxf8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник