Мобилно меню

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (33 Votes)

216На всяка служба дяконът произнася ектения с молитва за мирен живот. До неотдавна изглеждаше очевидно, че с този традиционен призив към молитва за мир са съгласни всички членове на Църквата. Но тези дни официалният говорител на Патриаршията разкри за какво всъщност тайно се моли нашият Патриарх: за скорошно начало на войната.

Прот. Всеволод Чаплин: „Ако обществото живее в условия на относителен мир, спокойствие, задоволеност няколко десетилетия – две, три, – то може да оцелее в условията на секуларизма. Дълъг мир няма. Мирът сега, слава Богу, също няма да бъде дълъг. Защо казвам „слава Богу“? Общество, в което има твърде много задоволен, спокоен, безпроблемен и комфортен живот, е изоставено от Бога. Такова общество не живее дълго. Сам Бог се намесва в историята и изпраща страдания, които в този случай ще бъдат полезни, ще позволят да се опомнят тези, които са свикнали да живеят тихо, спокойно и комфортно. Ще се наложи да поживеят различно“.

Водещ: „Искам да обърна внимание на слушателите, че прот. Всеволод Чаплин току-що каза, че слава Богу, ще има война. Надявам се, че вие грешите и се надявам, че, ако има Бог, Той няма да допусне това“.

Прот. Всеволод Чаплин: „Ако хората са свикнали да живеят твърде спокойно, по-добре ще бъде, ако...“.

Протойерей Всеволод Чаплин, произнесъл тези думи в интервю за радио „Эхо Москвы“, е официално пресаташе на патриарх Кирил. Няма възможност да се различат техните позиции. Затова и ще се наложи да предположим, че дяконите и църковното ръководство се молят за противополжни неща.

По-лесно е, разбира се, да се поправи Служебникът, отколкото да се уволни Чаплин...

Така че как трябва да се молим сега, за да пребиваваме с едни уста и едно сърце с нашия Светейши патриарх? Може би така:

Еще молимся о скорейшем ниспослании духоподъемной священной войны, несущей народу нашему цельбоносные беды и страдания? Еще молимся об обнищании людей и умножении числа вдов и сирот, живущих во всяком безмолвии, благочестии и чистоте...

Източник: страница на д. Андрей (Кураев)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9huxa 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит