Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

Cathedrale A Nevski Paris На 14 септември беше изпратено интересно и важно окръжно послание от епархийския съвет на бившата Архиепископия на руските православни енории в Западна Европа (Парижки екзархат) до свещениците, дяконите и монасите.

Съветът се разграничава напълно от новопреминалия към Москва архиеп. Йоан (Ренето), бивш Хариуполски и настоящ Дубнински. В същото време се опитва да въведе някакъв административен ред според действащия устав, доколкото това е възможно.

Пост фактум съветът е изпратил официална молба до Вселенския патриарх Вартоломей да назначи (вече назначения!) свой митрополит за Франция Емануил като временно управляващ. Така това назначение поне вече се съвместява с устава (защото иначе никой не проумя логиката на Константинопол да назначи временно управляващ на една вече несъществуваща епархия с уволнен насила бивш архиерей!).

На базата на многократните открити изявления на б. архиеп. Йоан, че дава пълна каноническа свобода на всички, които не желаят да го следват под юрисдикцията на МП, Съветът се явява гарант за тяхната автентичност, като ги оформя административно и издава нещо като отпустителни свидетелства индивидуално на всички, които пожелаят – дякони, свещеници и монаси – и които не са успели да ги получат навреме лично от владиката.

В същото време Съветът призовава клира и енориите да се определят канонически и, „докато настъпи мир и яснота“, да се обърнат индивидуално или към митр. Емануил, или към румънския митрополит за Франция Йосиф, или към самия архиеп. Йоан (Ренето), вече Дубнински (в писмото се публикуват мейлите на съответните архиереи), или към „който и да е каноничен архиерей на Православната църква, който може да им осигури каноничен покров“! Интересното е, че Румънският диоцез във Франция сега вече се съгласява да приеме отделни свещеници и енории като „временно и обратимо канонично решение“.

Накрая се заявява, че, каквото и да е временното и индивидуално решение на отделните клирици относно каноническата им принадлежност в създалата се ситуация, Епархийският съвет запазва в архива си административната принадлежност на бившите енории към бившата архиепископия, която продължава да съществува със своята регистрация пред френската държава според законите от 1901 и 1905 г. – за културните и религиозните асоциации.

Прави впечатление, че в момента към един и същи клир б. архиеп. Йоан се обръща с писма от името на „Канцеларията на архиепископа“, а съветът, който се разграничава напълно от него и от Москва, пише от името на „Епархийския съвет“...

Във всеки случай патр. Кирил твърде прибързано тържествува в Москва относно същата дата 14 септември, че в този ден, когато (по стар стил) се празнува Църковното новолетие, Руската църква вече уж се била обединила напълно, визирайки индивидуалното преминаване на архиеп. Йоан към МП. На фона на общото решение на последната асамблея в Париж от 7 септември, която не подкрепи общото преминаване към Москва, това звучи по-скоро като поредната пропагандна дезинформация. Разделенията тепърва започват.

Обаче и Синодът във Фенер не спечели. На 15 септември неделната св. Литургия в парижкия катедрален храм „Св. Александър Невски“ (т. нар. „рю Дарю“) е отслужил Дубнинският архиеп. Йоан (Ренето), който е поменавал патр. Кирил, а хорът е пял ново многолетие – за тях двамата. Изглежда, че най-ценният имот на екзархията засега остава цитадела на про-московските настроения, а владика Йоан и свещенството нямат никакво намерение да напускат красивия исторически храм. В същото време там е назначен „временно управляващият“ гръцки митрополит Емануил, както и нов про-вселенски настоятел прот. Алексей Струве. Очевидно за тях, както и за патр. Вартоломей не е имало никакво място на тази архиерейска служба. Така че вече може да се очаква развръзката на най-ниско равнище: борбата за имотите!

А изтощените от раздори и безредие енории в края на краищата ще започнат да преминават към юрисдикциите на други поместни канонични църкви, намиращи се извън конфликта между Москва и Константинопол. Поредният парадокс: административният разпад става средство и дори гарант за каноническо и евхаристийно единство сред православните на Запад!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhkkd 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб