Мобилно меню

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

cemetery 98156 960 720Кой знае защо важното молитвено последование на 40-ия ден от смъртта на човека на народния език с предпочитание се нарича равненка. И наистина се равнява гробът - свещеникът с лопатата го прави, като заравнява прясната пръст. Това действие също кой знае откъде е дошло, защото то не би трябвало да е работа точно на свещеника. Но тези народни традиции понякога могат да са много по-неприемливи, затова да не задълбаваме в равняването на гроба. Просветените християни все пак знаят за важността на молитвата на този 40-и ден от смъртта на близък човек. И правят помен, и ходят на гроба - кога заедно със свещеника, кога сами, според случая и практиката.

Днес се навършиха 40 дена от смъртта на един прекрасен, даровит млад човек: семинариста, богослова и псалта Иван Обрешков от Твърдица и после - от Сливен. И сега е "от Сливен", защото там беше погребан след смъртта си в областния град преди 40 дена. На погребението не успяха да отидат всички негови съученици и приятели, някои си обещаха да отидат за 40-ия ден. Но не щете ли, случи се тази невиждана през последните десетилетия зима и виелицата затрупа друмищата, хората бедстваха по коли и автобуси, но и в къщите си, полицията затваряше пътищата, забраняваше с голяма строгост придвижванията. Така не знам дали днес някой успя да отиде на гроба на Иван в града на 100-те войводи или по-скоро на стоте вятъра. Кой знае и дали има пъртина в гробището, където беше положено страдното тяло на Обрето. Комай днес само беснеещият сливенски вятър е заравнил гроба му. И това е нещо.

В старинната софийска църква-ротонда "Св. Георги" днес от 13 ч. отец Йоан Куков, при когото Иван пя години наред и радваше душите на стотици богомолци, отслужи панихида за 40-ия ден от смъртта на младежа. Пяха тъжно неговите доскорошни колеги - мъже и жени. А после си спомниха само с добро за Иван Обрешков, когото е добре да помним в молитвите си всички.

Бог да го прости и да му отдреди по Своята велика милост място сред небожителите, които винаги Го възпяват. Вярваме в Божията милост!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfh9a 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин