Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (210 Votes)

RafailМасирана атака, подкрепена и от медии, започна вчера срещу игумена и единствен монах на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил. Обвиняват го, че не косял редовно тревата в манастирския двор, сградите били занемарени, ценни икони от храма липсвали. (Нищо чудно в следващите дни да се чуе, че има ереси в богословските му възгледи). В августовския ден дори комисия от Софийска митрополия е отишла да инспектира планинската св. обител.

Йеромонах Рафаил, проявяващ нетипична за игумен църковна и обществена активност, е взет на прицел. По много причини. 

О. Рафаил поема грижата за светата обител преди няколко години с ясното съзнание, че тя трябва да бъде духовно средище – място за богослужение, проповед, насърчение на хората за християнски живот. Мисията на о. Рафаил е да е духовник, проповедник, глас на християнската съвест. Част от нея е грижата за деца, лишени от родителска грижа, и защитата на техните права за достоен живот и връзка с родителите и Църквата.

Другата голяма грижа, която ляга на плещите му, е ремонтът на манастирския храм и сградите към него, които пострадват от голямото земетресение в района през 2012 г. Този ремонт е една от причините за яростната атака към игумена, подготвяна, по негови думи, от близо месец. 43 хиляди са отпуснати от държавата за констурктивно укрепване на манастирския храм, който е паметник на културата. Софийска митрополия сключва договор за ремонт с община Перник, в който не се посочват критериите за избор на изпълнител.

Като добър стопанин на поверения му имот йером. Рафаил не може да се съгласи, че всяка фирма може да извърши фината работа по конструктивното укрепване на ценния храм и неговите стенописи. Той настоява да има прозрачност в процедурата по избор на изпълнител, да се знае каква е фирмата, която ще поеме ремонта, и дали тя има опит от такава дейност; тъй като община Перник предлага укрепването да извърши организация, която досега се е занимавала единствено със саниране на панелни блокове по една програма с държавни пари. Необходим е и анекс към договора за укрепване, за да може дейността да се контролира на всеки етап, настоява игуменът Рафаил. Той изхожда от досегашните ремонти, извършени в храма, които нанасят непоправими повреди. През 2000 г. вследствие на укрепителни дейностти в църквата с тесла са изчукани 1/3 от стенописите и са покрити с ламперия. Оригиналният каменен под е залят с бетон и покрит с дюшеме. Всичко това е правено без съгласуване с нито едно министерство. Игуменът се опасява, че и този път може да се подходи към ремонта по същия начин.

e7f73d72ff04b0db83759848fe666a73Докато се реши въпросът с констуктивното укрепване на храма, о. Рафаил е прибрал и скрил, за да запази, ценните икони от храма, но вчера се е наложило да ги извади, за да докаже на проверяващите от митрополията, че те наистина са в манастира.

Игуменът си е навлякъл гнева на част от жителите на съседното село Кладница с това, че “рушал традициите им” – не давал да се правят курбани, да се играе хоро в манастира, не желаел да изпълнява погребалните им суеверия.

Монахът е недолюбван не само от местните жители, но и от част от църковната общност заради своята ясна гражданска и църковна позиция по много наболели въпроси. Мнозина смятат, че един игумен трябва да се занимава само с блогоусторяването на сгради и дворове, но не и да заема позиции по богословски, проповеднически, мисионерски и църковно-обществени въпроси.

От друга страна, поддръжката на цял манастир със сигурност не е по силите на един човек. Естествено е той да не е в изряден вид. Кладнишката света обител няма финансовата възможност да плаща на работници, още повече че светите тайнства там се извършват безплатно от йером. Рафаил, защото, според него, за тези свещенодействия не трябва да се взимат пари. Дори средствата за електричеството той събира от дарения и с много усилия.

Затова, който има време, сили и умения, нека да отдели няколко часа от уикенда си и да помогне на о. Рафаил в поддръжката на Кладнишкия манастир, защото всъщност манастирите не са на този или онзи игумен, на тази или онази митрополия, на това или онова село; те са на всеки един християнин. Но е важно в света обител да има духовник, заради когото си струва да отидеш до там, за да беседваш и да чуеш думи за вечен живот.

Иначе туристически комплекси с изрядни сгради и градини има навсякъде.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wdqk3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник