Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2015-09-30 1413Въпреки че тази година празникът Рождество Богородично се пада в средата на поредица от почивни дни, в ранната неделна утрин множество богомолци се стичат към храма „Покров Богородичен“ в Осака. Японската православна църква следва старостилния календар и традиционно почита Рождението на Божията майка на 21-ви септември. Но о. Давид благоразумно преценява, че е по-удачно тази година той да бъде в неделния ден преди това – на 20-ти септември. С решението си о. Давид сякаш ни напомня, че Църквата е осъразмерен с ритъма на живота богочовешки организъм, който е снизходителен към простичките човешки радости: така хората ще могат и да празнуват Рождество Богородично, и на следващия ден да си почиват или пък да пътуват, наслаждавайки се на първите есенни багри.

Празнично украсен с бели лилиуми, храмът приема богомолците, повечето от които са се подготвили за изповед и свето причастие. Има и доста майки с децата си.

В своята проповед о. Давид разказва за рождението на 2015-09-30 1412Божията майка и за дългия молитвен път на нейните родители – св. богоотци Йоаким и Анна, които много време нямали рожба. Таква била съдбата и на старозаветните Авраам и Сара, Исаак и Ребека, Яков и Рахел. Всички те, подчертава о. Давид, са превъзмогнали своето страдание и смирено са отвръщали на злите хорски езици благодарение на горещите си молитви. Пламенната молитва трябва да присъства неотменно и в нашия съвременен живот, когато страданието лесно скланя сърцето ни да отвори врати за безпокойството, недоволството, гнева. Но молитвата не е просто низ от думи, чрез които да изреждаме своите желания и стремежи. Молитвата е обръщане към и общение с Бога, подплатено от твърдата вяра, че всичко случващо се следва Божия промисъл и че ние самите сме част от този промисъл. Тъкмо смиреното и безстрастно общение напоява „бездетната“ душа с благодатния дъжд на надеждата и, сякаш след дълго лутане, ние биваме приютени в Бога. И тъкмо тогава нашите молитви дават своите плодове и носят безмерна радост, така както „Рождението ти, Богородице, Дево, донесе радост на цялата вселена“.

2015-09-30 1412 001След края на празничната литургия о. Давид отслужва молебен за енориашите на възраст над 65 години, защото днес по силата на съвпадението е и Денят за почитане на възрастните хора – един от националните празници на Япония. Той се отбелязва всеки трети понеделник от септември и за разлика от някои празници, привнесени от други култури, е уникален за Страната на изгряващото слънце. На този ден традиционно се провеждат различни прояви, засвидетелстващи почитта към възрастните хора, които са отдали живота си в служба на обществото и от чиято мъдрост винаги можем да се поучим. В този контекст е и краткото слово на о. Давид към възрастните енориаши след края на молебена: настъпването на залеза на живота не означава, че неговата светлина избледнява – нека пазим светлината от живото си общение с Бога, което не познава границите на времето и на възрастта...

Еднo празничнo утрo на прага на есента, изпълненo с нейната мека светлина и тиха радост – като от чута молитва, като от красиво изживян живот, изобилен на духовни плодове.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hc9u 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник