Мобилно меню

4.352380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.35 (105 Votes)

bojo-glavev

На 30 август 2015 г. Сливенският митрополит Йоаникий награди с църковна офикия отец Божидар Главев, администратор на разколническо-старостилния сайт „Бъди верен”. С този си акт митрополит Йоаникий в действителност легитимира съществуването на сайта и официално обяви подкрепата си за схизматично-разколническото поведение на неговите идеолози, създатели и сътрудници. През последните години сайтът се превърна в трибуна за разколническо-старостилна пропаганда, която внася смут и разделение в живота на Църквата и подкопава църковно съзнание. Многобройните основания за такъв извод могат да се обобщят в две констатации:

1. В същността си сайтът „Бъди верен” е идеологическа платформа за пропагандиране на зилотски и разколническо-старостилни възгледи, лукаво прикрити зад лозунга „да защитим чистотата на Православието”. В публикуваните статии ясно личат постулатите на старостилните антицърковни групи, имащи за цел внушаването на страх и манипулирането на вярващите. Основното средство в тази манипулация е използването на квазицърковни и квазибогословски аргументи, придружени от оклеветяване и обвинения в „прелест”, „отстъпление” и „ерес”. Основното пропагандно оръжие в сайта е охулването на видни православни клирици и богослови, които определят облика на съвременното православно богословие и църковност. Основната цел е подкопаването на авторитета и сатанизирането на представители на всички поместни Православни църкви, като напр. Вселенския патриарх Вартоломей, Пергамския митрополит Йоан (Зизюлас), Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), Лимасолския митрополит Атанасий, митрополит Антоний Сурожски, митрополит Калистос Уеар, архим. Софроний Сахаров, Браничевския епископ Игнатий Мидич и т. н. Наред с тях биват критикувани и охулвани и новопросияли светци на Православната църква като св. Силуан Атонски и св. Порфирий Кавсокаливит. Клеветите и охулването на едни от най-значимите личности на съвременното православно богословие и духовност в никакъв случай не може да се разглежда като „богословска критика”. Съвсем умишлено и злонамерено авторите в сайта внушават, че всички, освен последователите на разколническо-старостилната идеология, са изпаднали в „прелест”, „заблуда” и „ерес”. Последователната политика в тази насока превръща внушението в целенасочена пропаганда. Авторите в сайта нямат за цел моралното или богословско дискредитиране на критикуваните автори, още по-малко търсене на истината. Те съзнателно и организирано подкопават църковното съзнание и внушават трайно недоверие в каноничната йерархия. Това е откровен опит за налагане на схизматично-разколническо мислене в съзнанието на вярващите и удар срещу православното богословско свидетелство в съвременния свят. Налага се изводът, че съществуването и дейността на сайта е реален каноничен проблем.

2. Сайтът „Бъди верен” е създаден и функционира като огледална версия на руския сайт Антимодернизм.ру Съдържанието на преводните материали в сайта и въобще цялата му политика ясно показва, че напрактика той функционира като част от международна мрежа на разколническо-старостилни групи. Общите пропагандни клишета - „антимодернизъм”, „антиикуменизъм”, „неоправославие” и т.н. – могат да бъдат проследени в печатните и електронни издания на сродни старостилно-разколнически групировки от всички поместни Православни църкви. Сайтът „Бъди верен” явно е част от интернационална виртуална мрежа за разколническо-старостилна пропагандна, насочена срещу каноничната йерархия на всички поместни Православни църкви. Доказателство за това е всяка една от публикациите в сайта.

До този момент в Българската православна църква съществуваха само подозрения и предположения относно евентуалната подкрепа от страна на Сливенския митрополит Йоаникий за дейността и политиката на сайта „Бъди верен”. След решението на митрополит Йоаникий да даде църковна офикия на главния идеолог и организатор на сайта отец Божидар Главев вече няма никакво съмнение, че архийереят подкрепя, благославя и дори насърчава тази разколническа дейност. Това е видно от пространното слово на митр. Йоаникий при даването на офикията на 30 август в храм „Св. Димитър”, гр. Каблешково. В словото на митрополита има две опорни точки: 1) в пространното тълкувание на думите от кн. Откровение „Бъди верен до смърт” архиереят ясно и недвусмислено внушава правотата на идеологическата линия в сайта и 2) в словото си той ясно заявява, че офикията на о. Божидар Главев се дава именно заради „писанията му”, т. е. заради посветеността му в една откровено разколническа кауза. Решението и словото на митрополит Йоаникий е публичен акт на подкрепа, благославяне и дори насърчаване на разколническо-старостилния проект „Бъди верен”. С този си акт архиереят по категоричен начин отговаря положително на въпроси, които досега оставаха без отговор:

1. Дали той като епархийски архиерей подкрепя разколническата дейност на своя свещеник о. Божидар Главев и споделя ли разколническата идеология на ръководения от него сайт?

2. Как митрополит Йоаникий съвместява битността си на каноничен архиерей на БПЦ с охулването в споменатия сайт на канонични архиереи и свещеници от други поместни Православни църкви и как оценява обвиненията в „прелест” и „ерес” спрямо съвременни православни богослови, духовници и дори светци?

3. Защо митрополит Йоаникий допуска разпространението на разколническо-схизматична пропаганда в богохранимата си епархия и от страна на свои клирици, след като свещен дълг на всеки отговорен архиерей е да пази каноничното единство на Църквата?

Ако досега тези въпроси нямаха отговор, сега те получиха такъв лично от Сливенския митрополит. И този отговор е еднозначен: митрополит Йоаникий поддържа, насърчава и благославя в епархията си разколническа група и организираната от нея пропаганда, която внася смут и разделение в живота на Църквата и подкопава нейното канонично съзнание. Това е сериозен каноничен проблем и то не само на поместната Българска православна църква, но и на междуцърковните отношения с останалите поместни Църкви. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hfkf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин