Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

f1С еднакъв съд би трябвало да съдим, ако желаем нещо общо със справедливостта и присъди, които се приемат сериозно. Разбира се, такъв ред съображения има някаква стойност, само ако първата ни цел не е просто да се предизвика скандал. Тогава много принципни ограничения отпадат и махленското одумване на махленски случки се оказва достатъчно.

В разпита си на йером. Кирил водещият Господар на ефира нарече Троянския манастир светиня и настоя в него да се води духовен живот. Не зная как въпросният журналист си представя духовния живот и светините, но има няколко прости неща, в които съм сигурен.

„Подлагането“ на смях и очаровани възклицания между карикатурните реплики на йером. Кирил, както и настояването за пикантни подробности във въпросите към качулатия субект с „нетрадиционна сексуална ориентация“ могат да целят само да извадят от равновесие свенливия български зрител. Те по никакъв начин не съдействат на внушението, че организаторите на предаването милеят за духовния живот в манастира и го наричат „светиня“ без капка лицемерие.

Всъщност: или поведението на въпросния монах и монаси е безспорно възмутително и тогава реалното положение би трябвало да изглежда съвсем тъжно за хора, които очакват духовен живот в манастира и го наричат „светиня“, или се приема за безспорно, че всеки – дори монасите – имат сексуалните права на хора с „алтернативна сексуална ориентация“ и тогава навлизането в нетрадиционния им сексуален живот, с очаквания за благочестие и духовен живот, е възмутително или неправомерно, но в никакъв случай – смешно.

За добро или лошо друга възможност няма. По-точно другите възможности се свеждат до намигвания, подхилване, побутване с лакът и еквивалентни по смисъл действия. Впрочем има още една достатъчно определена възможност: този, от когото се очаква да води предаването, просто да се солидаризира с най-сеирджийската гледна точка към събитията, приканвайки зрителите да останат заедно с него зад пердето, откъдето сякаш надзърта подобна позиция.

Въпросът не е в това, че предаването няма позиция; въпросът е, че поради отказа от нея то не може да формулира смислени съждения по темите, които като че ли поставя. Откровената му цел не е да информира за нередности, а да предизвика вълнения – не по-малко жалки от тези, за които разказва. Гражданите имат право на информация. Затова може да им се демонстрират пороци, стари колкото света. Гледна точка отвъд доброто и злото. Трябва само да се издирят неща, които все още минават за срамни, и да се изложат. Да се изложат пред хора, които тайно биха искали да ги погледат, както и пред хора, които не биха искали да гледат подобни неща. Благодарение на нечий позор предаването е готово.

* Материалът беше написан и представен в редакцията още преди да „изтекат“ в мрежата позорните порно-клипове на Борис Бачковски (не сме сигурни, че можем вече да го титуловаме епископ) и, както се вижда, авторът не се позовава на тях (бел. ред.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9k3y9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин