Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

Тъжен помен или повод да си спомним за първия монах-професор в ново време в България, за духовника и човека, който казваше нещата такива, каквито са в действителност. Отиде си неочаквано, ала следата, която остави във всички нас, е трудно заличима.

Архимандрит Павел Стефанов не беше обикновен монах, нито обикновен учен. Сигурно някои го виждаха само като чудак, юродив, но той беше преди всичко вярващ и уповаващ се на Бога, търсещ, откривател, мислител, естет, "технократ", с широк спектър познания в сферата на хуманитаристиката и религиите. Много думи и епитети можем да употребим за него, но всички ще бъдат бледи щрихи, защото той трудно се вписваше в очакванията и представите ни. Въпреки огромните си познания и възможности той не парадираше, не се биеше в гърдите, а живееше скромно, както подобава на обетите, които беше дал. Малко хора го разбираха, защото малко хора го достигаха.

Малцина верни духовници го изпратиха и сигурен съм, че малцина днес ще се сетят да отслужат заупокойна молитва. (Да не говорим за онези, които откровено го мразеха, защото ги изобличаваше за бездуховността им! Но нека Господ да ги съди, не ние!)

Нека всички, които го познавахме, да отправим молитва към Бога за упокоение на душата му с думите на панихидата:

„Боже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят! Сам Ти, Господи, упокой душата на починалия Твой раб Павел архимандрит в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка. Всяко съгрешение, което са сторили с думи или дело, или мисъл, прости като благ и човеколюбив Бог, тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши. Единствен Ти, Господи, си без грях: Твоята правда е правда вечна и Твоето слово е истина. Защото Ти си възкресението, животът и покоят на починалите Твои раби, Христе Боже наш, и затова на Тебе отдаваме слава с безначалния Твой Отец и пресветия, благ и животворящ Твой Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин.”

Нека Бог да го прости и вечна да бъде паметта му!

Вижте също:

Коментари   

0 #23 Красимира Вачева 30-11--0001 02:00
Не мога да остана безучастна към "фактите", които изтъква анонимният колега, който дори няма смелостта да се представи. Първо, аз шест години уча в ШУ и не съм чула покойният архим.проф. отец Павел Стефанов да е писал дипломни работи на студенти срещу 200 лв., което е долна клевета. Представете доказателства за това ви твърдение, а не разпространявайте грозни слухове за човек, който се е доказал, още повече, че е вече покойник. Второ, що се отнася до трихотомията, сам казвате че:"Сега аз може и да не ги разбирам тия работи...". Като не ги разбирате, не коментирайте. Първо се запознайте с Библията, и в частност с посланията на ап. Павел, както и със творенията на св. Отци, които отхвърлят трихотомията, ерес, повдигната от Аполинарий Млади, но много често образно разграничават духа от душата. Например, св.Тит от Бостра отбелязва: "Защото душата не може да се наслаждава на нищо или да притежава или да прави каквото и да е или да страда, освен когато е заедно с тялото, бидейки по същия начин, както е създадена в началото, и по този начин тя се наслаждава на това, което е подходящо за нея. Това състояние е изгубено при смъртта чрез неподчинението на Адам и отново, чрез подчинението на единия Христос, чрез надежда тя получава (във възкресението) отново състоянието да бъде личност." (Проповед 1 "Срещу манихеите")В 1 Кор.44-47 много ясно се разбира какво точно е имал предвид отец Павел със думите: "Правилно разглеждате трите съставни части на човешкия организъм - дух, душа и тяло." Ако се запознаете със част от творчеството му, ще разберете, че той не е еретик, което е обидна класификация за човек, който е оставил такова наследство след себе си, а напротив, неговите научни интереси бяха свързани точно с ранните ереси в историята на Християнската църква, и възраждането им в съвременността. Прочетете статията за ап. Павел на този линк, за да почувствате с каква любов отец Павел говори за св. апостол Павел - http://archiman.livejournal.com/2008/09/04/. Мое лично мнение, че отец Павел в творчеството си подражаваше на апостола на езичниците. Що се отнася до последното неправдиво обвинение: "Преди време в интервю за всекидневник беше нарекъл св. св. Кирил и Методий магьосници.",за съжаление не разполагам с материала, в който отец Павел е казал това, но на този линк - http://www.segabg.com/article.php?sid=2005013100010050007, той иска имейла на хулителя си, за да му изпрати своята статия, което е безспорен факт, че в това изречение е вложен друг смисъл. Ако вие разполагате със въпросната статия на о. Павел, моля да ми я изпратите. Във форумите могат да се изпишат много неща. И последно, ще вмъкна цитат от Ев.Мат. 7:1 "„Не съдете, за да не бъдете съдени.”Ако се придържаме към Библията и следваме християнската си принадлежност, следва и да живеем според Божиите заповеди и да не издаваме прибързани присъди, още повече над покойници.
Цитиране
0 #22 Без име 30-11--0001 02:00
Plamen Ivanov, в голяма грешка си. Не само на Вселенски събор се осъждат ереси, например апостолските правила също осъждат ереси, но апостолските правила не са събори нали?! Още нещо, учението за дух, душа и тяло не е православно и моля те коментирай това: "Душата са инстинктите, които ни сродяват с животните и изчезват след смъртта на тялото." и това: Архимандрит доцент Павел Стефанов от Шуменския университет описва светите братя Кирил и Методий като претърпели провал във всяко свое дело езически магьосници. Към второто няма да пускам линк за да се постараеш и ти малко. Прекратявам задочният спор с теб.
Цитиране
0 #21 Plamen Ivanov 30-11--0001 02:00
http://sveta-gora-zograph.com/books/Trihotomia/book.html

Ето и един линк на един еретик.
Цитиране
0 #20 Plamen Ivanov 30-11--0001 02:00
Но това не е вселенски събор, за да осъжда ерес! Вероятно заради това ТРИХОТОМИЯТА стои все още в доста учебници по богословие.
Цитиране
0 #19 Без име 30-11--0001 02:00
Здравей, Plamen Ivanov!
Четвъртият константинополски събор е свикан през 869 г. по инициатива на император Василий I Македонец и римския папа Адриан II. Съборът осъдил и свалил от поста патриарх Фотий и обявил за еретично учението за "трихотомии". Който патриарх по-късно е въстановен, но учението за дух, душа и тяло не е...
Цитиране
0 #18 Plamen Ivanov 30-11--0001 02:00
Е, всички знаят и "една жена ми каза" не доказват нищо. Но няма смисъл и да се доказва нещо, пък и не мисля, че е срамно, аз също съм го правил. Има хора, които по друг начин просто не могат да се дипломират. Ако Ви прави впечатление повечето богослови са полуграмотни, а Теология е специалността, в която се влиза с най-нисък успех. Кадрите в родната ни Църква идват от най-глупавите среди, най-ниско образованите и без никаква обща култура лица(имах колеги, които пишеша руЗки, отЦъства, УТронва и т.н.), които просто друго вишУ не могат да запишат и затова сме в такова положение.
Въпреки това аз все пак недоумявам защо след като е пишел дипломни работи, о. Павел не написа моята, при положение, че подготвяше книга на същата тема? Явно това е просто някаква клюка и злосволие, което не е вярно.
Относно ТРИХОТОМИЯТА кой вселенски събор я определя като ерес и в кое точно постановление?
Цитиране
0 #17 Без име 30-11--0001 02:00
Пламен, сега намерих интервюто във вестник "Лечител" ето линк: http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=7&b=324 . Това може да те светне, че и информацията за дипломни работи е истина. Нямам намерение да плюя по покойник, най малкото по о.Павел, но това са фактите. За съжаление не мога да пусна линк за това, че пишеше дипломни работи за пари, но това е всеизвестно в ШУ. Познавам се от много години с о. Павел и съм виждал и другата страна на нещата. Поздрави!
Цитиране
0 #16 Без име 30-11--0001 02:00
Здравей, Plamen Ivanov! Голяма част от интервюто можеш да прочетеш тук : http://www.pravoslavie.bg/Интервю/Отец-Павел:-Без-четене-моралът-закърнява . Ако искаш пълния текст мога да ти пратя вестника по пощата.
Цитиране
0 #15 Plamen Ivanov 30-11--0001 02:00
Много интересно анонимно мнение, но само да поправя последната лъжа. Ако отец Павел пишеше дипломни работи на студентите, защо не ми написа моята, след като няколко пъти го алармирах, че няма да успея да се справя в срок! Самият той ми беше предоставил около 120 страници библиогарфия, а самата дипломна трябваше да бъде не повече от 80 страници. Пък и да е писал - какво лошо. Аз пишех на моите колеги по 10-15 курсови работи на семестър. Който го може, го може!
Бог да го прости!
(Моля само да ми пратите линк към това интервю! Ще ми е интересно да го прочета!)
Цитиране
0 #14 Без име 30-11--0001 02:00
Безспорно отец Павел беше надарен с изключителен ум, и се трудеше неуморно. Но тъй като той бе неумолим борец за истината е редно истината да бъде казана до край. Във вестник "Лечител" Брой 12 (1015) 22 - 28 март 2012 г. има интервю с о. Павел, в което той споделя, цитирам : " Правилно разглеждате трите съставни части на човешкия организъм - дух, душа и тяло. Атомите на тялото не умират, а влизат отново в кръговрата на природата. Един руски физик е изчислил, че във всяка чаша вода, която пием, има 13 хиляди молекули, които някога са били в тялото на Христос. Душата са инстинктите, които ни сродяват с животните и изчезват след смъртта на тялото." Сега аз може и да не ги разбирам тия работи ама ми се струва, че твърдението, че човек е трисъставен с дух душа и тяло е определено от православната църква като ерес и тази ерес се нарича ТРИХОТОМИЯ. Що се отнася до това, че душата са инсктиктите, които ни сродяват с животните и изчезват след смърттана тялото, мисля да не коментирам. В същата статия отец Павел споделя, цитирам " Преди години се занимавах и с медитация, но вече избягвам, защото се акумулира огромна духовна енергия, която трудно се контролира. Преди две години си вадих нови документи в МВР - Русе, и когато си поставих ръката върху екрана за сканиране, цялата система блокира. Това се повтори три пъти, след което трябваше да се концентрирам, за да изтегля навътре аурата си и да стане отпечатък." Това май няма нужда от коментар. Забележете, че всичко това е само в едно от многобройните интервюта, които отец Павел е давал. Преди време в интервю за всекидневник беше нарекъл св. св. Кирил и Методий магьосници. И накрая който и да попитате в Шуменския университет ще ви каже, че пишеши дипломни работи на студенти срещи 200 лв. Бог да го прости!
Цитиране

Добавете коментар


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ky96p 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики