Мобилно меню

4.725 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (40 Votes)
1_2.gifНаши сънародници от Париж ни изпратиха своя коментар на съветите на т.нар. интелектуален кръг "Ценности от бъдещето" към новия президент на РБългария Р. Плевнелиев. Те се чувстват провокирани не само от агресивния антицърковен тон на писмото им, но и от заявеното отношение към българските емигранти и техните проблеми. За читателите на Двери публикуваме откъс от техния текст, а цялата статия може да бъде прочетена на сайта на Българската църковна община "Св. патриарх Евтимий Търновски" в Париж:

Братя и сестри, чрез сайта на Двери.бг станахме достояние на статия, публикувана на сайта на българския ежедневник Новинар, в която група т.нар интелектуалци отправят 10 съвета към бъдещия президент на България (тук и тук).

Тъй като публикуваната статия блести с цинизма и арогантността си, би било неразумно да я прескочим с лека ръка и просто да кажем — ето още някой който се бори за светлина под слънцето. Необходимо е изказвания от този род да бъдат изобличавани изцяло и отрано, преди да са пуснали корени. (...)

Шесто, зачитайте националните традиции и участвайте според протокола във всички ритуали, но не се правете на набожен. Държавникът на бъдещето не може да бъде религиозен.

Достигаме до кулминацията на писанието. Всяко изречение заслужава да бъде разгледано, тъй като невежеството струи от всяка част на този тъй кратък абзац.

Макар и неволно, вие изказвате една истина в това ваше предложение. Действително е проява на лош вкус да се правим на набожни. Или вярваме в Господ, или не вярваме. Или сме Християни (или поне се стремим да станем), или не сме. Да се правим на набожни за пред камерите си е популизъм в чиста форма и действително е за избягване. Прави сте също, че религиозността е също толкова повърхностна колкото набожността. Хубаво е човек или да вярва или не, както и Христос ни заръчва да бъдем топли или студени, но не и хладки. Религиозността облича някой в дрехи на привидно благочестие, без преди това да се е изкъпал. Достатъчно е да се приближим до него, за да усетим недобрата миризма.

Единствено чистата вяра в Христос е тази, която чисти съвестта и вътрешността на човек. В безбожността на нашето съвремие сме свикнали да казваме, че някой е набожен или религиозен. Хубаво е да говорим по-често за вярващи, а още по-често за Християни, защото Християнинът не само вярва, но той вярва, надява се и обича.

Вярата също така е нещо лично. Това, че даден човек е станал държавник, не означава, че трябва да започне или спре да вярва. В миналото е имало вярващи и невярващи управници, не виждам причина това да се промени за в бъдеще. Дано примерите на вярващите и невярващи предшественици на бъдещия президент винаги бъдат пред съзнанието му.

Държавата е царството на разума. Тя утвърждава единствено вярата в мощта на човека.

Господа, епохата на Просвещението отдавна отмина. Макар и да сърбаме горчивата попара на тези, които посмяха да сложат човека на мястото на Господа, все повече и повече съвременниците ни се убеждават, че по този начин, навредихме на човека, а не на Господ. Всички виждат отвръщането от вярата в материалното. Това е тъй чувствително в днешната криза. За хората духовната криза е доста тежък допълнителен удар, тъй като те освен без ресурси се намират и с опразнена душевност, обезнадеждени. Много от нас поставиха вярата в социалния и научния напредък, достигнахме дори до нови форми на идолопоклонничество, издигайки в култ различни технологии или устройства. Ето затова сриването на тези системи пораждат такъв смут и такова отчаяние в душите на хората.

Доколкото за царството на разума, не го виждаме никъде. Коя страна е царство на разума, уважаеми господа? Или вие говорите за теоретичната идея за републиката. Може би това са били идеите на френските революционери, преди повече от 200 години, но не дълго след революцията идва Терорът. Разум без дух и сърце е бил причина за много големи катастрофи, причина е и до голяма степен за днешните неуредици. А за мощта на човека нека по-добре не говорим. Видяхме през целия 20ти век до какво води сляпата мощ на човека — стотици милиони убити във войни, безрезервно подчиняване и заробване на природата с цел лично облагодетелстване, на цената на съсипване на цели екосистеми. Това са резултатите на необузданата и неподчинена мощ на човека. В това разбираме и мъдростта на подчиняването на човек на Господ. Страхът Господен в този смисъл, не е страх от тиранин, а е страх на дете, което знае, че не трябва да си играе с инструментите на баща си, с риск да се нарани.

Християнските храмове са свети за всеки българин, но те са символ на една безвъзвратно отминала епоха.

Няма нищо свято, което да е мъртво, господа. Тези, които признаваха за свети отминали и мъртви неща бяха победени от Христовите светии. Поради факта че признавате храмовете за свети, признавате и вярата за жива и Христос за Цар и Бог (тъй като на това се уповава нашата вяра). Ако потърсите по-добре ще разберете, че храмът не е свят сам по себе си, а е свят, защото Църквата е свята, иконите са свети, олтарът е свят, Литургията е свята. Господ е свят. Тогава бихте разбрали и по-добре и смисъла на нашата вяра и усетили дълбините ѝ. А епохата далеч не е отминала, тъй като храмове все още се строят, пълнят се (макар и обикновено само за празниците, но това е друга тема), и църковният живот върви. Това вие не можете да го разберете, защото гледате на църквата като земна структура, без да осъзнавате неземната ѝ природа.

Седмо. В началото на 21 век религиите са анахронизъм. „Бог е мъртъв”, а църквата е институционализираното невежество на човечеството.

Не само, че не са, но и повече от всякога са актуалност. Твърде много са проблемите, провокирани от хора като вас, които не са наясно с въпросите на вярата, но въпреки това си позволяват да критикуват и осъждат вярата и ако щете религиите. Да се отрича вярата и религията е да се отрича една изконна част от човешката душа и човешкото общество — тази на връзката с Господ.

Свидетели сте, че след като материалната идеология не успя дълго да държи вниманието на хората, те отново търсят и искат да се върнат и възстановят вътрешната хармония. Доказателство за това е обръщането към всякакви медитативни практики в западната култура, интересът към Будизъм, Хиндуизъм, както и появяването последните десетилетия на нетрадиционни за Европа култове: мормони, сциентолози, евангелистки църкви. Свидетелство са също и милионите, които се поклониха на честния пояс на Света Богородица наскоро в Русия, както и милионите, които се събраха на Световните дни на младежта това лято в Мардид. Навсякъде се говори за възраждането на духовните практики, а вие господа говорите, че религиите са анахронизъм. Мисля, че грешката е във вашия телевизор.

Проблемът на съвременните течения е, че тази хармония идва от общението на човек с Бога, а те не водят до това. Сегашните духовни практики или техники, както също ги наричат се свеждат просто до това — една техника. По този начин превръщат вярата в технология. Изучаваме техниката на вярата, а не обектът на вярата. Медитираме и се молим, без да знаем на кого се молим, вярваме в разума, без да си зададем въпроса откъде идва той.

Жалко е, че богоборческите идеологии на материализма и комунизма успяха да накърнят доверието на хората в Църквата и успяха да обърнат вниманието на хората към тези други практики. Сега ще бъде необходимо на църквата известно време за да разкрие лъжата, която се крие зад тези практики, но помнете господа, че „Иисус Христос, побеждава“. Тази истина се повтаря по цял свят всеки неделен ден и от хилядолетия насам, което е свидетелство за истинноста ѝ.

И така позволете ми да поправя това ваше изречение: В началото на 21 век „Бог е мъртъв” е анахронизъм, а Църквата се бори с институционализираното от многото религии невежество на човечеството.

Осмо, изказвайте съжаление, но не драматизирайте прекалено факта с напусналите страната ни сънародници.

Защо вместо да го посъветвате да потърси диалог с тези хора, да изгради мостове със стотиците хиляди сънародници, които по стечение на обстоятелствата са вън от границите ѝ, вие го съветвате да се прави, като че все едно не му пука. Личи си господа, че не познавате психиката на българите зад граница. Това са хора, които със страшно много усилия са успели да стигнат донякъде, които трудно биха се нарекли с друго име освен българи, на които България им се струва все по-далечна и чужда, поради бурните процеси, които протичат в нея. Знайте господа, че много от българите зад граница милеят за родината си, мислят за нея и за близките останали там и по различни начини ѝ помагат — било с материална помощ на роднини и близки, било с организирането на асоциации с цел подпомагане на домове или училища, било с разпространението на българската култура и признаването на България по цял свят.

Ако президент, правителство или който и да е, загърби тези хора или се държи хладно с тях, това би навредило на сънародниците ни зад граница, но то би навредило и на тези в България, както и на самата ни страна. 

Заключение

Трудно е да се направи заключение на такова голямо количество недомислени, агресивни, провокативни идеи. Подчертавам, че изпуснах дадени предложения, които заслужават да бъдат критикувани. Например предложение 4 — да се награждават публично, знаещите и можещите. Дали това няма да доведе до линчуване на незнаещите и неможещите? Или пък предложение 10 — президентът да ходи на театър и на изложби (т.е. да се прави на интелектуалец), а не на лов или на спорт. С две думи „Мижи да те лажем“. Ако на президента му харесва повече ловът и спортът, защо да не се занимава с тях. Не заслужава ли народът да види това, че да го осмисли и другия път ако реши че това не е добре, да гласува за друг президент. По този начин президентът ще ходи на театро за пред камерите, на футболен мач с приятели, а всички ние ще присъстваме на един цирк.

Определено след изчитането на съветите, в устата ми остава силен привкус на нафталин. Кандидат-съветниците призовават президента да се държи по начин достоен за някой авторитарен управник от миналия век. Предлагат президента да се утвърди със сила, без диалог, да използва ветото си, да определя правилата, където и да е. Това далеч не е съвременен начин на управление. Липсва финес, липсва дипломатичност, липсва диалог и разбиране.

Личи си също и академичното минало и настояще на въпросните господа. Техните съвети са до голяма степен теоретични и без практическо приложение. Те извират по-скоро от някой учебник по идеология, отколкото от примерите на някой успешен управник.

И така не бих продължавал още дълго с анализа на тези писания. Искрено вярвам в искреността, която авторите засвидетелстват на края на техния документ. Нека не забравяме френската поговорка, че пътят към ада е постлан с добри намерения, а също и, че трябва да се пазим много именно от доброжелателите си.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kq63a 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж