Мобилно меню

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (60 Votes)
1_102.jpgСред множеството антицърковни материали, появили се в пресата през тези дни, се отличи статията на Кубрат Томов, публикувана във в. "Марица" с наименованието "Църквата е слуга на злото". Написана с изключителна антипатия към Православието и с множество обидни квалификации, тя засегна религиозните чувства на онези читатели на пловдивския вестник, които изповядват православната вяра.  Въпреки огорчението, публичната конфронтация на окултизма с Църквата има и една положителна страна - тя разкри, че става дума за два типа духовност, които нямат пресечни точки. Читатели протестират, че вестникът не е дал възможност на засегнатите да споделят публично огорчението си от оскърбяването на религиозните им чувства. В този дух е и отзивът на нашия читател от Пловдив Радослав Христозов.

Кубрат Томов е известен български теософ и религиозен еклектик. Написал е множество книги и публикации в сферата на паранормалното и окултното. Той е изявен безбожник и еретик от гледната точка на православното християнство. Същият в интервю на страниците на в. „Марица” от 15 март т. г. си позволи арогантно да изрече хули и обвинения по отношение на Православната църква и нейното свещенство, мотивиран от обстоятелството, че Църквата заема становище противно на неговото разбиране за "феномените" Ванга и Дънов, а именно, че те са общували не с Бога, а със силите на злото – бeсовете.

За него такива „бисери” на българския народ като Ванга и Петър Дънов не са рушители на обществото и човешките ценности. Верен на своята омраза към Христовата вяра, респективно към самия Бог, какъвто е Иисус Христос, Томов приписва на Църквата и „поповете” вината за моралния регрес на човешкото общество както в България, така и в света, изключвайки участието на човешката свободна воля и избор в нравствената сфера от човешкото битие. Обвинява Христовата вяра за действията на цар Борис І при избиването на 52 боляри, които са били наказани със смърт - съобразно поддържания от тях езически закон - за държавна измяна и преврат срещу властта, което е актуално и днес по света. Безпардонно Томов хули и обвинява в недостоверност съдържанието на Св. Писание, като игнорира стотици научни изследвания и публикации на известни учени библеисти, археолози и историци, доказали неопровержимо достоверността на божественото откровение – Библията. По този начин той заблуждава хората. След като подлага на съмнение достоверността на Св. Писание, понеже в него има ясни доказателства, че ясновидците и гадателите са „гнусота” пред Бога,  Кубрат Томов нарича „малоумни” св. Божии пророци, св. църковни отци от вселенските събори - светила в Христовата църква, както и съвременното духовенство, които всички единодушно отхвърлят магьосниците като проводници на сатанизъм в човешкото общество. 

Но този окултист не спира дотук, а обвинява Църквата, че е „слуга на злото”. Според него „зомбираните, нещастни попове” нямат никакво понятие от истинската езотерика – „древното знание за тайнственото, дадено на човеците от извънземни същества, създатели на човешкия род”. Мисията на Църквата според Томов е да „лъже и мами” хората. Като няма ясна представа за доброто и злото, както за истината и лъжата, той твърди, че тези неща са вплетени едно в друго и никога не са чисто и ясно отличени. Това е веруюто и на сатаната, който открай време е измамник и лъжец.

Без да изпадаме в повече подробности, ще кажа само, че е опасно за духовното здраве на хората и за изграждането на истински ценности в обществото да се публикуват подобни изпълнени с ненавист изказвания от лица, страдащи от псевдонаучна налудност и изповядващи неясна болна мистика.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kq6pr 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник