Мобилно меню

3.974358974359 1 1 1 1 1 Rating 3.97 (39 Votes)
Felix_Kanitz___Cruel_Slavery.jpgКакто беше съобщено от медиите, няколко дни преди националния ни празник 3-ти март Св. Синод с пълно единодушие реши да обяви за светци българите, загинали в баташкото клане, както и осем монахини и двама духовници от град Априлци (тоест монахините от Новоселския манастир “Св. Троица”), посечени от башибозушки орди. На благочестивия християнин и усърден молитвеник от Асеновград Аргир Малчев било възложено да изработи богослужебното последование в прослава на светите Баташки мъченици. Въз основа на историческите сведения той щял да напише и житието им. А художникът Мирослав Асенов ще изпишел икона, пак въз основа на житието им, но при съблюдаване на свещения православен канон и в съобразяване с прототипите на подобни такива икони - например на “Св. 40 мъченици Севастийски”. Канонизацията е определена за  3 април (неделя) в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в София. Службата ще бъде водена лично от Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Паметта им ще се почита на 17 май.

Това изненадващо решение веднага предизвика някои недоволства и ще ескалира в протести от страна на редица други селища, дали също жертви през Априлската епопея от 1876 г. С основание възникват такива питания:
- Защо само баташките мъченици и монахините от Новоселския девически манастир?
- Нима останалите жертви не заслужават подобна канонизация?
- Къде остават хилядите жертви от героична Перущица, Брацигово, Клисура, Панагюрище, Батошево, Кръвеник, Дряновския манастир и прочие?
- Защо от Ново село (дн. квартал на град Априлци) се канонизират само 8-те монахини и двама свещеници? Защото жертвите от същото село са над 150! А с тези от съседните села Кръвеник, Батошево и околните махали надхвърлят 500 души! На какво основание те остават вън от канонизацията?

Въпроси вече има доста, ще станат и още повече, когато се извърши канонизацията! Ще последват и протести от доста общини, организации, граждани и пр. И с основание! Не може от един мащабен геноцид, извършен при потушаването на Априлското въстание, само определени жертви да бъдат канонизирани за мъченици, а останалите да бъдат пренебрегнати. Без да се впускам в подробности, мисля, че тук има външна намеса и някой иска да си припише заслуги и да трупа политически девиденти.

Щом ще има канонизация на мъченици от паметната Априлска епопея, то нека бъдат всички! Отдавна историците са направили приблизителни изчисления, че жертвите от април 1876 г. наброяват 30 хиляди. Както в църковния календар има “Св. 20 хиляди мъченици, изгорени в Никомидия” (паметта им е на 28 декември), така в нашия случай може да има “Св. 30 хиляди новомъченици, пострадали през Априлската епопея от 1876 г.” (или “Св. 30 хиляди новомъченици, пострадали през 1876 г.”). По този начин се канонизират всички жертви и се тушират всякакви недоволства. Трябва обаче повече далновидност и оперативност!

{moscomment}


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquxh 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник