Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)
1_52.jpgВ неделя Старозагорският митрополит Галактион извърши поредната венчавка за "богоизбрани" в забранения за венчавки храм "Св. Александър Невски". Пред Бога и пред владиката се врекоха във вярност шефът на волейболен клуб ЦСКА Георги Георгиев и манекенката Галена Димова. Да е живо и здраво семейството - така разбират нещата, така ги правят. В техния свят е така: могат да си позволят онова, което останалите не могат. И желанието за венчавка в "Св. Александър Невски" идва съвсем логично и разбираемо. Последователен е и дядо Галактион: той открай време си венчава в "Св. Александър Невски", не дава сметка никому, забрани и устави не го ловят. В този смисъл спортният владика се родее с вип-енориашите си и явно затова се разбират. В крайна сметка, не е луд този, който яде баницата, а който му я дава. Св. Синод явно не може да намери начин да попречи на своя събрат да прави каквото си е наумил. На шествието в столицата неговата липса ярко се открояваше - за сметка на това пък се открои с присъствието си на ВИП-сватбата. 

И така, вече доста години венчаването на "силните на деня" в храм-паметника "Св. Александър Невски" се превръща в повод за съблазън и затова - в беззаконие. Не е възможно символът на християнска София да бъде превърнат в мерило за благосъстоятелност - в света на олигарсите може и да е така, но в света на Христовата църква това го няма. Или трябва храмът, макар и ставропигиален, да се превърне в нормална действаща църква, или на "тайните венчавки" трябва да се сложи край. В този ред на мисли, добре би било работната група по въпросите на образованието към Св. Синод да подеме още една народополезна инициатива - да се организира задължително вероучение за владици. Така всички забравили (или пропуснали да научат), какво значи да си епископ, ще могат да попълнят пропуските си. Тази инициатива може да върви паралелно, а даже и да предвари вероучението за учениците. Освен че ще намалим поводите за резил и съблазън на хората, по този начин ще осъществим на дело и евангелската поговорка: "Лекарю, изцери се сам".

Снимка: В. "Стандарт"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquc9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата