Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

По повод празника Въведение Богородично да надникнем в страниците на Държавния архив, съхранили документи за храм „Света Софѝя“ от началото на двадесетото столетие.

В това време грижата на духовенството „за християнизирането на учащата се младеж“ е изключително голяма. Цитирам писмо от 1931 г. от Софийска митрополия, в което се казва: „… по случай деня на християнската младеж, както миналата (1930-та) година, така и сега, свещениците и дяконите… да посетят училищата, в които са работили по-рано. В споразумение с директорите и учителите, наредете програмата. Министерството (на просветата) и Светия Синод са издали наредби, според които на 3 декември (стар стил) след пладне да се изнесат на учениците подходящи за празника беседи, след което да се заведат в църква на вечерня. На 4 декември учениците да се заведат в църква, за да се причастят“.

И продължава: „В споразумение със събратята ви, учителите, видни местни граждани, членове на православните братства, юношеските и ученическите (православни) дружества и родолюбивите организации, … уредете сказки в квартала, използвайте училищни салони, читалищата, кинотеатрите и пр. За оратори поканете г. г. професори, учители, общественици…“. Разрешава се „да се отпуснат суми от ЦН да се купят книжки (препоръчват заглавия), … подходящи картинки, които свещениците да раздават на учениците даром“.

И се изисква „… до 15 декември всеки свещеник да представи в светата Митрополия отчет за работата си и да даде мнение: какво би могло още по-полезно да се направи след 4 декември (Въведение Богородично) в столичните училища“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6xd6 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики