Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (28 Votes)

508a7b7848539606265dd2994127018bПатриарх Вартоломей изпратил гневно писмо до предстоятеля на църквата на Чехия и Словакия и митрополит на Прага архиепископ Христофор по повод "предизвикателното" според патриарха честване от страна на Чешката и Словашка църква на 60 години от получаването на "автокефален статут" от Московска патриаршия, което се проведе в края на 2011 г. Патриарх Вартоломей нарича проведените чествания, на които присъства и Волокаламският митр. Иларион (Алфеев), председател на външния отдел на РусПЦ "презрение към установения църковен и каноничен ред", тъй като даването на автокефалия (засега) било право на Цариградската патриаршия. От своя страна архиеп. Христофор му отговорил, че е станало "недоразумение" и че църковните чествания и съслужения не са били по повод на 60-годишнината от акта на Московската патриаршия, а е бил "благодарствен молебен за даруваната от св. братя Кирил и Методий християнска вяра". По-конкретно в писмото си патриарх Вартоломей припомня, че на 4 юли 1998 г. тогавашният глава на Чешката и Словашка църква Пражкият митрополит Доротей се е обърнал към него с молбата "да дарува на Църквата в Чехия и Словакия автокефалия" и по този начин се е отказал от даруваната през 1951 г. автокефалия, което било станало в ущърб на православните традиции. Патриарх Вартоломей припомня също, че тогава той е издал томос и на 27 август 1998 г. в катедралния събор на Прага е извършено богослужение.

"При този каноничен акт, както добре помните, наш Блаженейши събрате, Вие играхте първенствуваща роля и желаехте и съдействахте за възстановявантео на каноничния ред във Вашата църква", се казва още в писмото. "Поради тази причина ние лично и като Майка-църква не можем да разберем организираните по повод и без повод тържества по случай даруваната от Московска патриаршия "автокефалия" на Вашата църква през 1951 г., за което Вие тогава в качеството си на Оломоуцко-Бърненски епископ ни писахте, че това е единствената възможност да оцелеете в комунистическа среда с център в тогавашния Съветски съюз".

Патриарх Вартоломей припомня също, че разполага с писмата на Чешкия архиепископ, в които той моли за прошка Вселенска патриаршия и за други подобни чествания и че те са публикувани в официалния печатен орган на патриаршията "Ортодоксия".

Според патриарх Вартоломей върхът е бил достигнат през декември м. г., когато в Прага са чествали "60 години от даруването от Руската църква на канонична автокефалия на Православната църква на Чешките земи и Словакия" при участието на Високопреосвещения митрополит на Волоколамск Иларион, председател на Отдела за външни връзки в Московска патриаршия, с неговия хор и множество клирици".

Патриарх Вартоломей смята, че по този начин де факто Чешката и Словашка църква проявява пренебрежение към установения църковен и каноничен ред и отрича дадената й от Вселенска патриаршия канонична автокефалия. В заключение се казва, че ако ЧСЦ още един път демонстрира зачитане на автокефалията, дадена й от Московската патриаршия, Св. Синод на Вселенската патриаршия ще отнеме от ЧСЦ автокефалния статут, който й е даден преди 14 години.

Предвид влошените отношения патриарх Вартоломей също така заявява, че няма да вземе участие в честванията, които се устройват от църквата на Чешките земи и Словакия през тази година по повод 1150-годишнината от мисията във Велика Моравия на св. Солунски братя Кирил и Методий. Той ще преразгледа това свое решение, ако архиеп. Христофор писмено заяви своето искрено разкаяние.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kpy6d 

Разпространяване на статията: