Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

meteora1 1Поклонническо пътуване до Метеора, един от най-големите монашески центрове в Гърция, организира Поклонническият център към Софийска митрополия. През трите дни на пътуването (24-26 май) поклонниците ще посетят шестте действащи манастира на Метеора, както и историческата св. обител „Св. Дионисий Олимпски“ в подножието на планина Олимп, след град Катерини, където ще присъстват на св. Литургия. Преди отпътуването за България групата ще се поклони на светите мощи на прочутия раннохристиянски подвижник и химнописец преп. Ефрем Сириец в едноименния девически манастир също в района на Катерини.

Метеора означава „висящ във въздуха“, „намиращ се между небето и земята“. Християнски подвижници от дълбока древност са обитавали скалите и пещерите по отвесните склонове, сякаш виждайки в каменната хармония на „висящите камъни“ отворена и жива страница от кн. Битие. Но „едва“ преди 600 години на върха на един от стълбовете се появява първият общежитиен манастир, основан от св. Атанасий през 1340 г. Неговият манастир е разположен на най-високата скала в своеобразната каменна гора и носи името „Голям Метеор“ или „Платилитос“ (плосък камък). Някога тук е имало 24 манастира, но днес са запазени само 15, а от тях шест са действащи. Четири са мъжки и два – женски. Любопитен е фактът, че и тук, в този „небесен монашески град“ достъпът на жени е бил първоначално забранен, по подобие на Света гора, а и на много други мъжки обители през византийския период. Тъй като обаче много жени са започнали да търсят убежище от турските набези в каменните пещери наоколо, постепенно са били създадени и първите женски обители. Манастирите съхраняват стенописи от известни майстори като Теофан Грек, Джорджи, Франко Кателано и др.

Пътуването до Метеора и манастирите около Катерини е с две нощувки в селището Каламбака, в подножието на Метеора. Водач и лектор ще бъде гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев. Цената е 210 лв. Повече информация можете да прочетете тук.

Още за програмата на Поклонническия център през м. април можете да научите на сайта на центъра (тук). Организирани са поклонения до християнските светини на Истанбул (5-7 април), до мощите на св. Спиридон на о-в Корфу/Керкира (19-21 април), две поклоннически пътувания през Светлата седмица – в Кападокия (30 април – 6 май) и в Грузия (29 април – 7 май), както и две еднодневни пътувания: до Рилската св. обител (14 април) и храм „Св. Богородица – Златна ябълка“ в Асеновград (13 април).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud489 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата