Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

46fОт тази вечер на възкресната вечерна започнаха песнопенията, свързани с предстоящия Велик пост. Както е известно, преди поста има четири подготвителни недели: на митаря и фарисея, на блудния син, Месопустна и Сиропустна. Първите три от тези недели имат след себе си шест дена, в които продължават да се припомнят основните идеи на въвеждащата ги неделя. Така започващата Неделя на митаря и фарисея ще ни напомня примера на двамата мъже, влезли в храма да се помолят. Но мислещият се за праведен фарисей не само не постигнал целта на молитвата, а дори загубил и предимствата, които би му дало изпълнението на заповедите, ако я нямаше онази гибелна надменност. От своя страна митарят, смятан от всички за грешник, спечелил Божията милост с пълното си смирение и разкаяние. Затова нека следваме неговия пример, както ни насърчават и песнопенията в тази неделя.

На вечерната:

Стихири на „Господи, воззвах”, гл. 1

Нека не се молим като фарисея, братя, защото онзи, който се превъзнася, ще бъде унижен, но да се смирим пред Бог и в пост да извикаме като митаря: Боже, смили се над нас, грешните!

При Тебе, единствения Владика, дойдоха фарисей, обладан от тщеславие, и митар, приведен ниско в покаяние, но онзи, който се хвалеше, беше лишен от благата, а непродумалият нищо се удостои с даровете; укрепи ме в тези въздишки, Христе Боже, защото си човеколюбив.

Слава... гл. 8

Вседържителю Господи, зная колко могат да помогнат сълзите, защото те изведоха Езекия от вратите на смъртта, грешницата избавиха от многогодишната греховност, а митаря оправдаха за разлика от фарисея; и се моля: причисли ме към онези и ме помилвай!

На стиховните, Слава..., гл. 6

От моите беззакония очите ми са натежали и не мога да погледна и да видя небесните висини, но Ти, Спасителю, приеми като митаря и мене, който се разкайвам, и ме помилвай.

На утринната:

Кондак, гл. 4, подобен "Явися днес..."

Да избягваме надменните думи на фарисея, но от митаря да се научим на смирение с въздишки, като викаме към Спасителя: смили се над нас, Ти единствен си снизходителен!

Друг кондак, гл. 3, подобен "Дева днес..."

Да поднесем на Господ митарски въздишки ние, грешните, и да паднем пред Него, Владиката, Който желае спасението на всички хора и дава прошка на всички каещи се, понеже Той, бидейки Бог, съвечен на Отец, се въплъти заради нас.

Икос

Нека всички смирим себе си, братя, като бием съвестта си с въздишки и ридания, за да се видим после, при вечния съд, невинни и да получим прошка, вярващи! Защото там е истинското прощение, за което нека сега се помолим да го видим; болка, скръб и дълбоки въздишки бягат оттам, от дивния Едем, чийто създател е Христос Бог, събезначален на Отец.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6k3fu 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин