Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

IMG 0478 fill 600x426Ваши Преосвещенства, боголюбиви отци, обични братя и сестри,

В Неделята на всеопрощението, когато Църквата ни призовава към най-дълбокото сърдечно покаяние за нашите грехове, мислите ни са насочени към един от най-тежките грехове, на който е способен човекът – този на братоубийствената война. Със съкрушени сърца сме свидетели на ново тържество на злото в нашия свят. Трудно ни е да осмислим всичко онова, което се случва пред очите ни, и не можем да намерим разумно обяснение. Прошката, която трябва да търсим и за която се молим днес, е на първо място и най-вече от Бога, да прости за стореното, да приеме при Себе Си жертвите на войната, да прости, като човеколюбец, всички наши грехове, с които опетняваме Неговия образ, според който Той ни е създал.

Като християни, имаме силата на молитвата и покаянието – средствата, чрез които, както свидетелства Свещеното Писание, могат да се променят различни обстоятелства и събития. Предстоящият Велик пост трябва да бъде за всекиго от нас време на истинско сърдечно съкрушение и на гореща молитва за мир в целия свят. Нека отворим сърцата си и бъдем християни не само на думи, но и на дело. Нека всеки от нас да допринесе с каквото може и подаде ръка на страдащите, та да проявим милосърдието, което Сам Бог показва към нас, независимо от нашите грехове, и към което Той ни призовава: „Бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден“ (Лука 6:36). Нашата молитва, покаяние и пост няма да имат стойност пред очите на Небесния ни Отец, ако не бъдат съпроводени от дейна любов към нуждаещите се.

Встъпвайки в благословеното време на поста, сам пръв се обръщам към всички вас и прося прошка от всекиго и за всичко! Както и пръв прощавам на всички и моля Христос Спасителя да прости на всички човеци всяко волно и неволно прегрешение, като ни обгърне с божествената Си любов и ни спаси като благ и човеколюбец!

Нека по подобие на древния израилски народ, който излезе от Египет, и ние да излезем от страната на греха и страстите. Нека по примера на свети Йоан Кръстител пребъдваме в покаяние и молитва и по образа на Самия Спасител простим на всички, дори и на онези, които ни вършат зло, защото само тогава ще познаят, че сме Христови ученици (Иоан 13:35), когато прощаваме, търсим прошка и проявяваме дела на любов.

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Леки и спасителни пости!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qqyq 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора