Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (28 Votes)
Щяхме да се разминем, ако той не беше наблюдателен, и нямаше да проведем разговор, ако не обичаше предано църквата, в която ходи в неделя на света литургия. Забелязал, че непозната влиза в храма и снима, той решава, че като църковен настоятел трябва да й помогне, като покаже двете забележителни притежания на храма: ковчеже с частици от Христовия кръст и копие от чудотворна икона на св. Богородица. Засиява от факта, че някой се интересува повече, отколкото ако е тук само с туристическа цел, и на драго сърце се впуска с подробности за църковния живот в Кърджали. Още повече, че духовното средище „Успение Богородично” се оглавява от отец Боян Саръев - значима фигура и за Средните Родопи като водач на Сдружението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча” и като покръстител на стотици потомци на помохамеданчените в миналото българи в Златоградско и Смолянско. Сега дейността на отеца в Кърджали активно се подпомага от църковното настоятелство, член на което е и Кузман Димов.

- С какво точно се гордеете като епитроп, господин Димов?

- С това, че имаме две светини тук, в нашата църква. Първо, с наличието в храма на ковчеже с частици на светия Кръст Господен. Преди близо десет години те бяха открити при разкопките в епископския център, който се намира в подножието на скалния град Перперикон. С шествие бяха донесени в храма и се съхраняват тук. Другото, с което нашият храм  привлича поклонници,  е наличието на копие на чудотворната икона на света Богородица Всецарица - Лечителка. Миналата година група православни християни посетихме Света гора. Обиколихме много манастири, но в манастира Ватопед, където се намира оригиналната икона на света Богородица Всецарица, ние бяхме поразени от нея. Оттам успяхме да вземем точно копие, което го подарихме на храма. Тази икона е известна с това, че винаги е лекувала болести, затова се нарича и Лечителка, но през последните тридесетина години се е прочула с лечението на една от най-страшните болести – раковите. Копия от тази икона има в клиники в Москва, Гърция, а вече и в България. Към тази икона има написан акатист и тези, които имат страдания, тежка болест, четейки акатиста и молейки се на нея, винаги могат да измолят помощта и изцерението си от нашата Всецарица света Богородица. Има и много други интересни неща, които биха могли да бъдат видени тук, но това нека да остане като изненада за поклонниците, които ще дойдат в това християнско духовно средище в храм „Свето Успение Богородично”.

- Църковното настоятелство с какво помагате на храма и лично на отеца?

- Ние сме винаги плътно до отец Саръев, помагаме за обгрижването на храма, за снабдяването с редки църковни икони и църковна утвар. Помагаме с водене на неделно училище. В неделя след светата литургия ние се събираме и водим духовни беседи. Имаме желание да приобщим все повече хора към Божия храм. Защото под влияние на атеизма нашият народ не знае много неща за църковния живот. Той не знае дори как да изповядва своята вяра, как да посещава храма. Много често слушаме, особено по телевизията и други медии, че - видите ли! - Българската православна църква не правела достатъчно за българския народ. Това е абсолютно погрешно мнение. Българската православна църква е църква, която наред с всички православни църква в светата една съборна постолска Църква присъства и изпълнява своите задължения. Ние трябва като православни християни да отидем в църквата, да я търсим. Слава на Бога, една група енориаши имахме голямото щастие миналата година да посетим светите места Йерусалим, Витлеем, Назарет… Места, където са стъпвали нозете на Христос, където са ходили светите апостоли, където е била и Божията Майка. Ние донесохме оттам копия на икони. Много неща видяхме по Светата земя и ги споделяме тук с православните християни. Колкото повече можем да споделяме с хората, да общуваме с тях, толкова повече можем да приобщим към светата православна вяра.  

- Казахте, че настоятелите  искате повече да общувате с хората, да ги привличате към Църквата…

- Така трябва да бъде. Нашата просветителска дейност се състои в скромните усилия да събираме най-важното от безценната съкровищница от православната литература и във вид на малки брошурки да ги предлагаме на хората по най-достъпен начин. Ние издадохме наръчник на православния християнин, малка книжка за християнския брак, която при всяко венчаване на младо семейство отецът подарява. А също имаме издадени и книжки за историята на чудотворните икони, за нашата вяра, надежда, любов, за живота на света Богородица. Те се продават в нашата книжарница в достъпен вид и след като хората си ги вземат и прочетат, след като се запознаят с тях, тогава вече могат да разгърнат и по-дебелите книги от православната ни съкровищница.

- Защо  правите всичко това?

- Защото сме свидетели, как сектите минават из българския народ и разпространяват своите шарени книжки и брошурки, а ние, православните християни, като че ли стоим настрани и чакаме. Напротив. Ние трябва да бъдем активни в просвещаването на нашия народ. Да показваме вярата си. Да сме щастливи с нея.

- Благодаря! Поздравявам всички вас от църковното настоятелство!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xp4 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник