Мобилно меню

4.7692307692308 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (52 Votes)

pri4astieПрез Светлата седмица не всички свещеници благославят вярващите да приемат причастие, тъй като вече никой не пости. Може ли да се причастяваме през тези дни, отговаря Волоколамски митр. Иларион (Алфеев).

Смятам, че свещениците, които не благославят хората да се причастяват на Пасха, допускат много груба грешка. Защо? Защото литургията се служи, за да се причастяват вярващите.

По време на Великия пост в понеделник, вторник и четвъртък не се служи литургия. И това означава липса на възможност за причастие, което е знак за покаяние и пост. А фактът, че уставът предписва през Светлата седмица да се служи всеки ден литургия, означава именно, че хората са призовани всеки ден да се причастяват.

А защо не бива да постят през Светлата седмица? Защото, както е казал Христос, „могат ли да скърбят синовете на брачния чертог, докато с тях е женихът?”.

Пасхата е най-големият празник на Христовата църква. Целият Велик пост е подготовка за Пасха. Как може да се изисква от човека да пости и през Светлата седмица, ако иска да се причасти?!

Източник: Правмир


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99x99 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.