Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Словото на апостолитеВ навечерието на Великия пост книжният пазар на християнска литература у нас се обогати с ново издание: Словото на апостолите от известния проповедник и химнописец митрополита на Едеса, Пела и Алмопия Иоил.

Книгата е издание на Варненска и Великопреславска св. митрополия и съдържа беседи върху неделните апостолски откъси, които се четат през годината в православните храмове.

В предговора от Варненския и Великопреславски митр. Йоан четем: „Митрополит Иоил е познат на християните у нас, тъй като е бил гост на Седмицата на православната книга във Варна. Той е автор на множество книги, а неговият дар на проповедник е всепризнат в родината му. Затова за нас е чест да издадем на български език неговите слова, посветени на апостолските четива през неделните дни. С простотата, присъща на евангелското слово, той разкрива пред нас удивителната дълбочина на апостолската проповед и нейната вечна актуалност – едно живо свидетелство, че Иисус Христос е същият вчера, днес и вовеки (Евр. 13:8). Към проповедите, които владика Иоил е произнасял устно през годините, в книжното издание са добавени множество цитати на светите Отци, които са най-авторитетните тълкуватели на Св. Писание. Всичко това превръща тази книга в ценно пособие за всички свещеници и катехизатори, които благовестят на вярващия народ за нашия Господ Иисус Христос“.

В увода към гръцкото издание Атинският архиеп. Йероним пише за събраните проповеди, че те „се отличават с яснота на мисълта, задълбоченост на богословските поучения както по отношение на догмата, така и на етоса на Църквата, като ни запознават с неизчерпаемото богатство на отеческото учение, с което владика Иоил подкрепя и украсява словото си“.

Словото на апостолите е ценно пособие в подготовката за проповед на клириците, както и за обучението по омилетика на студенти и семинаристи. Живото слово на апостолите, което познаваме по-слабо от евангелските четива, ще изненада и вдъхнови и всички християни, които търсят в Божието слово ориентир за своето ежедневие.

Пред съвременните читатели оживява ранната християнска община с присъщите ѝ вълнения, проблеми, противоречия, далеч от всеки идеализиран и стилизиран образ на християнския живот. Защото както тогава, така и сега, търсещият Бога човек е един и същ – лутащ се между гордостта и смирението, имащ нужда от слово на подкрепа или изобличение, но винаги с любов и вярност на Истината. Този пастирски подход разкрива и св. ап. Павел, който в тези проповеди се разкрива пред нас като човек от плът и кръв, с огромно смирение, огнен дух, чужд на всяко човекоугодничество, готов да положи душата си, за да бъдат спасени в Христа неговите духовни чеда.

Преводач е Златина Иванова, а редактор – доц. Мариян Стоядинов. Сборникът Словото на апостолите е луксозно издание, с твърди корици и цветни илюстрации. Може да се намери в църковните книжарници в София и Варна на цена от 15 лв.

Една от проповедите, върху апостолското четиво в Неделя Месопустна, можете да прочетете тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики