Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

Cover Fr I Karamichalev Short StoriesНеотдавна от печат излезе нова книга на столичния свещеник, богослов, църковен писател, поет и преводач на омилетична литература о. Йоан (Янчо) Карамихалев, който през есента на тази година беше приет и за член на Съюза на българските писатели. Досега Янчо Михайлов, както той подписва литературните си трудове, беше известен главно със своята поезия, публикувана в общо четири стихосбирки, а сега за първи път предлага на читателите си сборник с къси разкази.

Разказите, включени в книгата, са обединени около голямата тема за всекидневния живот във вярата и в Църквата, в неговото богато разнообразие и многопластовост. В разказите си о. Йоан се опитва да предложи както гледната точка на свещеника, така и на всеки един от членовете на църковния организъм – от представителите на висшето духовенство до най-незначителния на пръв поглед църковен служител и мирянин, а също и на съмняващия се във вярата си и враждебно настроен към Бога и Църквата наш съвременник.

В завладяващите истории, разказани в сборника, се преплитат образи и сюжети, свързани с дългогодишния опит на автора като служител (секретар и библиотекар) и преподавател в Софийската духовна семинария от времето на нейното заточение на гара Черепиш в Искърския пролом и след завръщането ѝ в София, а сетне и като свещенослужител в столицата.

Книгата излиза под редакцията на известната българска писателка и публицист Теодора Димова и съдържа четиридесет и два разказа и послеслов на редактора. В него Теодора Димова споделя, че разказите на о. Йоан, неговия пръв опит в белетристиката, подобно на неговите стихове, „носят същата аскетичност. Не са бъбриви. Нямат за цел да смайват, да впечатляват, да зашеметяват. Искат да разкажат как се живее ежеминутно в координатната система на Бога…“. И продължава: „… едно нещо категорично няма в тези разкази: няма осъждане на другия, нито налагане на своя светоглед, нито говорене като от последна, Божия инстанция“.

Сборникът с къси разкази Лъх от тих вятър на Янчо Михайлов (иконом Йоан Карамихалев) щe се разпространява в книжарниците „Български книжици“ и „Къща за птици“, както и в интернет – от електронната книжарница book.store.bg (тук).

Разговор с автора в предаването на БНТ „Религията днес“, посветен на новото издание, можете да видите тук.

За контакти с автора: + 359 887 935 846; email pr_ioankaramihalev@abv.bg.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6qxxf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски